Actie 10 - Doorstroom- & verhuiscoach

Om iedereen in Gelderland van een passende woning te voorzien, is goede doorstroming essentieel. Heel wat 55 plussers in een eengezinswoning (sociale huur, vrije huursector of koop) ervaren nu belemmeringen om te verhuizen, terwijl juist hun doorstroming naar een passende woning lange verhuisketens op gang helpt.
Ouderen met tablet

Provincie Gelderland helpt gemeenten en woningcorporaties op gang met een Kwartiermaker doorstroming. En we ondersteunen 55-plussers zelf met een team van verhuiscoaches. Sinds de start van deze actielijn richten we ons op huurders in de sociale huursector. Vanaf het najaar van 2024 adviseren we ook huurders in de vrije huursector en eigenaren van een koopwoning. 

Binnen dit project werken we nauw samen met gemeenten, corporaties, en andere partners in het netwerk.  We faciliteren, stimuleren en ondersteunen waar nodig, maar nemen niet de rol van de corporaties of gemeenten over. 

Wat is doorstroom? Een voorbeeld.

“Een ouder echtpaar verhuist van een gezinswoning met tuin naar een appartement, dat maakt een woning vrij voor een gezin, dat op zijn beurt een starterswoning beschikbaar maakt voor een jongere. Zo komen heel veel mensen in een beter passende woning.”

De inzet van verhuiscoaches

Inwoners van Gelderland die 55 jaar of ouder zijn, kunnen een beroep doen op een verhuiscoach. Dit kan een verhuiscoach van de provincie zijn of een verhuiscoach werkzaam bij een gemeente, woningcorporatie of welzijnsorganisatie. 

Verhuiscoaches zorgen voor een betere afstemming tussen mensen in een ruime woning die willen verhuizen naar een kleinere, meer passende woningen. Een verhuiscoach gaat met 55-plussers in gesprek. Er kunnen diverse redenen zijn om te verhuizen. Bijvoorbeeld:

  • Zelf keuzes blijven maken en de regie houden door tijdig te verhuizen. Door rustig en op tijd andere woningen te overwegen, is er meer keuze dan wanneer de nood aan de aan de man is. 
  • In elke (nieuwe) levensfase kan iemand andere dingen belangrijk gaan vinden aan een woning. Het huis kan te groot worden, iemand kan minder goed ter been zijn of het onderhoud van de tuin wordt teveel.  Minder kamers betekent minder schoonmaak en minder energiekosten.
  • Verhuizen kan ook betekenen dat het leven leuker en comfortabeler wordt. Wonen op een leuke nieuwe plek, met nieuwe warme contacten, de winkels dichterbij. 

Afhankelijk van de wensen en behoefte bieden de verhuiscoaches advies en ondersteuning op maat. Uitgangspunt is dat de 55-plussers zelf de regie houden. Daar waar het niet lukt of ze er zelf niet uitkomen, zijn de verhuiscoaches er voor verdere begeleiding. 

Let op: de verhuiscoaches van provincie Gelderland hebben geen invloed op het beschikbare woningaanbod of eventueel geldende voorrangsregelingen. Zij bieden ondersteuning op maat, maar zijn bijvoorbeeld voor het woningaanbod van sociale huurwoningen en eventuele voorrangsregelingen afhankelijk van de woningcorporaties. 

Verhuisvergoeding 

Het is niet langer mogelijk een verhuisvergoeding aan te vragen. De provincie verstrekt in totaal 1000 verhuisvergoedingen. Eind november 2024 is dit maximum bereikt en zijn er geen verhuisvergoedingen meer beschikbaar.

Het verhuisverhaal van Marianne

Marianne uit Nunspeet heeft met hulp van verhuiscoach Carola de knoop doorgehakt. Ze is recentelijk verhuisd. Samen met dochter Nelleke deelt ze haar verhaal en ervaringen.