Blog 18: Omgevingswet en milieuhinderlijke activiteiten

Hoe ver van een activiteit met geur of geluidhinder mag je een woning bouwen? Hoe je de regels hiervoor toepast is wat veranderd met de ingang van de Omgevingswet. VNG publiceerde een handreiking. Lees de highlights die wij hieruit haalden en de kansen voor woningbouw!

Met de invoering van de Omgevingswet veranderden de uitgangspunten van milieuzonering, wat invloed heeft op de woningbouw in Gelderland. Milieuzonering bepaalt namelijk de afstand van woningbouw tot milieuhinderlijke activiteiten en of er maatregelen benodigd zijn aan het woningbouwplan of bij de milieuhinderlijke activiteit. In oktober dit jaar publiceerde de VNG een handreiking activiteiten en milieuzonering met handvatten hoe gemeenten om kunnen gaan met de nieuwe regels. Hier leest u onze samenvatting.  

Wat is milieuzonering en waarom is het belangrijk?

Milieuzonering draait om het slim combineren van verschillende functies in de fysieke leefomgeving. Het biedt ruimte aan milieuhinderlijke (bedrijfs-)activiteiten terwijl het woon- en leefklimaat beschermd blijft. Een voorbeeld van een milieuhinderlijke activiteit is een bedrijf dat geluid-of geurhinder veroorzaakt. Nu de ruimte voor woningbouw steeds beperkter wordt, wordt de evenwichtige toedeling van functies aan locaties steeds belangrijker.

Nieuwe systematiek onder de Omgevingswet

De handreiking introduceert een vernieuwde aanpak, die volgt uit Omgevingswet. Belangrijke wijzigingen:

  1. Milieuwaarden in plaats van richtafstanden: waar eerder vaste afstanden werden gehanteerd, werkt de nieuwe systematiek met milieuwaarden. Dit betekent dat een milieuhinderlijke activiteit op een locatie een waarde krijgt, met een reëel ruimtebeslag. In plaats van algemeenheden wordt er veel meer gekeken naar de specifieke situatie op een locatie. Hierdoor wordt er niet onnodig ruimte gereserveerd voor geluid of geurzones. 
  2. Inwaartse zonering: er is de mogelijkheid om in het omgevingsplan regels op te nemen voor meer gebruiksruimte voor milieuhinderlijke activiteiten verder van woongebieden en minder ruimte dichterbij. Door te kiezen voor inwaarts zoneren is er op korte afstand van woningen al lichte bedrijvigheid toegestaan en op grotere afstand zware bedrijvigheid. 
  3. Geen afhankelijkheid van een activiteitenlijst: er is geen lijst van activiteiten meer, omdat het lastig is gebleken om activiteiten in te delen in de categorieën. In plaats daarvan is er sprake van maatwerk.

Kansen voor woningbouw

De handreiking Milieuzonering en Activiteiten biedt concrete richtlijnen voor het opnemen van regels voor bedrijvigheid in het omgevingsplan. Dit biedt verschillende kansen voor woningbouw:

  1. Nu kan onderbouwd worden op welke afstand van een milieuhinderlijke activiteit woningbouw mogelijk is, zonder dat er standaard richtafstanden gelden. Gemeenten krijgen hierin meer verantwoordelijkheid. Volgens de nieuwe systematiek kunnen milieuhinderlijke activiteiten en woningbouw meer samengaan en dichterbij elkaar plaatsvinden. 
  2. De systematiek uit de handreiking beschrijft welke geur-en geluidwaarden er op een locatie kunnen gelden. Belangrijk is de aanvullende regeling, die cumulatie van geluidshinder voorkomt. Deze regeling houdt in dat er vanaf een woning verschillende zones zijn met afstanden. Tussen de woning en bijvoorbeeld de eerste 100 meter is minder geluidsbelasting mogelijk dan vanaf 100 meter van de woning. Cumulatie van hinder wordt voorkomen, wat bijdraagt aan een aangenaam woonklimaat.
  3. Met het vervallen van de Activiteitenlijst kunnen gemeenten meer kijken naar de reële uitstoot. Veroorzaakt een bedrijf maar beperkte hinder? Dan is woningbouw in de nabijheid mogelijk. 

Meer weten? Lees hier de handreiking van VNG: VNG handreiking activiteiten en milieuzonering | VNG  of neem contact op met het provincieloket@gelderland.nl.