Faciliteren onder de Omgevingswet
Onder de Omgevingswet zijn er twee manieren om woningbouwplannen te faciliteren die in strijd zijn met het omgevingsplan. Dat zijn:
- Het wijzigen van het omgevingsplan: die regelt welke activiteiten op welke locatie zijn toegestaan. Om woningbouw mogelijk te maken moet het gemeentelijk omgevingsplan voor een specifieke locatie worden gewijzigd.
- BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit) Een andere optie is de BOPA. Een BOPA is een omgevingsvergunning voor afwijken van het omgevingsplan. Met een BOPA kan een activiteit worden toegevoegd aan de al toegelaten activiteiten. Aan een BOPA kan een termijn worden verbonden, zodat bijvoorbeeld tijdelijke flexwoningen alleen voor een bepaald termijn mogelijk zijn.
Korte of uitgebreide procedure?
Gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties hechten vaak belang aan een zo kort mogelijke procedure. Voor het wijzigen van een omgevingsplan geldt een uitgebreide procedure volgens artikel 3.4 Awb. Het doen van de onderzoeken en de procedure zelf nemen een aantal maanden in beslag.
Bij een BOPA zijn er twee opties; een reguliere optie en een uitgebreide procedure. Bij een reguliere procedure moet het bevoegd gezag binnen maximaal 14 weken na indiening van de BOPA een besluit nemen. Bij de uitgebreide procedure is dat maximaal 32 weken. De reguliere BOPA procedure is van de verschillende opties de kortste procedure en draagt ook het meest bij aan het doel om snel woningen te realiseren.
Woningbouw mogelijk naast een spuitzone
In onder andere regio Rivierenland zien we potentiële woningbouwlocaties naast spuitzones liggen. Met een BOPA (omgevingsvergunning) kan bestaand gebruik niet worden wegbestemd. Met een BOPA kan dus niet worden voorkomen dat in het gebied naast de woningbouwlocatie gewassen bespoten worden, als het huidige omgevingsplan dat planologisch mogelijk maakt. Met het wijzigen van het omgevingsplan kan dit wel.
Toch zijn er in deze situatie met een spuitzone twee mogelijkheden om te werken met een BOPA:
- De spuitzone kan worden meegenomen in het plangebied. Door het gebied mee te nemen in de vergunningsaanvraag, bijvoorbeeld als parkzone, is het aannemelijk dat het gebied niet wordt gebruikt als spuitzone.
- Er kunnen maatwerkvoorschriften worden opgenomen voor agrarische inrichting van de spuitzones.
Ook met een BOPA kan het dus mogelijk zijn om woningbouw naast een spuitzone mogelijk te maken.