Blogs: Versnellingsteam helpt bij realiseren van gemeentelijke woningopgave

Met de ondertekening van de woondeals zien de gemeenten een toename in hun woningbouwopgave. In korter tijdsbestek dienen gemeenten relatief meer woningen te bouwen. Hiervoor is specifieke capaciteit, kennis en expertise nodig.

Deze capaciteit hebben gemeenten niet altijd zelf in huis. Een structurele verandering in de organisatie kan nodig zijn om woningbouw te versnellen. In deze blogs vertellen de leden van het Versnellingsteam Woningbouw hoe zij gemeenten helpen om te kunnen voldoen aan de woningbouwopgaven. Het gaat om ondersteuning waarbij gemeenten regie houden in de woningbouw, maar door ondersteuning woningbouw kunnen versnellen.

Blog 16: Hulp bij zoektocht woningbouwlocaties na 2030 in Lingewaard

Gemeente Lingewaard werkt hard aan de woningbouwdoelstelling uit de Woondeal 2.0. De gemeente vroeg het versnellingsteam om ondersteuning. Wij hielpen ze met een locatieonderzoek. Lees meer over deze hulp.

Blog 15: Gemeenten lopen investeringsgeld mis bij woningbouwprojecten

Gemeenten laten jaarlijks miljoenen liggen bij woningbouwprojecten. Hoe kunnen zij dit voorkomen? In dit artikel verkennen we de kansen die de Omgevingswet biedt voor het financieren van bovenwijkse voorzieningen, en geven we praktische tips voor gemeenten.

Blog 14: 23.000 woningen in Gelderland door woningbouwimpuls

Vlak voor de zomer van 2024 werd de uitslag van de 6e ronde van de woningbouwimpulssubsidie (WBI) bekend gemaakt. In Gelderland ontvangen 12 projecten nu subsidie. De subsidie helpt bij de haalbaarheid en betaalbaarheid van de projecten. Door deze ronde kunnen ruim 7000 extra woningen in Gelderland gebouwd worden.

Blog 13: Passende procedure voor woningbouw naast landbouwgebieden met pesticiden (spuitzones)

In verschillende regio’s in Gelderland zien we woningbouwlocaties die dichtbij spuitzones van agrarische bedrijven liggen. Sinds de invoering van de Omgevingswet zoeken gemeenten naar een passende planologische procedure voor die woningbouw. Marius Schoppink en Pim Verhoef (Sweco) adviseren gemeenten hierover.

Blog 12: Is het versnellen van procedures de sleutel tot succes? Geleerde lessen tijdens de pilot in Rivierenland.

Het proces van planvorming tot de bouw van een woning duurt nu gemiddeld 10 jaar. Volgens de theorie kan dit binnen 3 tot 4 jaar. Wij onderzochten samen met regio Rivierenland of het versnellen van procedures de sleutel tot succes kan zijn.

Blog 11: Het versnellingsteam woningbouw in 2023

Het versnellingsteam woningbouw helpt al 3 jaar gemeenten in Gelderland bij hun woningbouwopgave. Het bestaat sinds 2023 naast een kernteam van de provincie uit gebiedsontwikkelaars en andere experts die zijn ingehuurd door de provincie.

Blog 10: Laat geen geld liggen bij het verhalen van plankosten

Het is voor gemeenten verplicht om plankosten bij een initiatiefnemer te verhalen. Toch zien we vaak dat gemeenten hier veel geld laten liggen. Hoe komt dat en welke tips hebben we vanuit de praktijk voor gemeenten? Wij spraken hierover met gebiedsontwikkelaar en onderhandelingsexpert Liesbeth Bijvoet van Antea Group.

Blog 9: Kronenburg ontwikkelt zich tot Hart van Arnhem Zuid

In Arnhem is het project Kronenburg Vernieuwt volop in uitvoering. Het wordt een gebied waar wonen, ontmoeten en ontspannen samenkomen. Er komen nieuwe woningen en de bestaande wijk wordt verbeterd. De provincie en het Rijk dragen hieraan bij.

Blog 8: De meest gestelde vragen aan het versnellingsteam woningbouw

Er moet sneller gebouwd worden om te voldoen aan de grote vraag naar woningen. In de Gelderse Woondeals liggen deze ambities vast. Elke gemeente en regio weet hierdoor wat de woningbouwopgave is. En die opgave is enorm. Het versnellingsteam woningbouw van provincie Gelderland helpt gemeenten de woningbouw te versnellen. Het team ondersteunt op dit moment bijna 100 projecten (van in totaal ongeveer 35.000 woningen) op diverse manieren.

Blog 7: Oost Gelre legt met regieteam de focus op woningbouw

Ook in de gemeente Oost Gelre is er krapte op de woningmarkt. Daarom staat in de Woonvisie (2023) dat er tot 2030 minimaal 1.265 wooneenheden bij moeten komen. Belangrijke voorwaarden daarbij zijn duurzaamheid, bouwen voor verschillende doelgroepen én betaalbaarheid. Een grote ambitie voor een relatief kleine gemeente.

Blog 6: Werkwijze Bronckhorst zorgt voor regie op woningbouwopgave

De gemeente Bronckhorst wil haar interne processen versnellen zodat ruimtelijke ontwikkelingen sneller van de grond komen. Een opgave waar naast gemeente Bronckhorst, veel andere gemeenten mee worstelen.

Blog 5: Versnellingsteam helpt bij halen deadline bestemmingsplan

De gemeente Nunspeet gaat in ’t Hul Noord ongeveer 750 woningen realiseren. Om dit mogelijk te maken moet er een bestemmingsplan worden opgesteld. In 2023 werd Robert van Eerden (Sweco) ingezet als adviseur civiele techniek bij de gemeente Nunspeet. Mede door zijn bijdrage kon het bestemmingsplan nog voor de deadline in procedure worden gebracht.

Blog 4: Mediation bij overeenkomsten en stikstof

Het aantal huurwoningen dat moet worden gerealiseerd in het kader van de Woondeal vormt in knelpunt in de onderhandelingen met projectontwikkelaars. “Gemeenten moeten nu terugkomen op de afgesproken aantallen sociale huurwoningen. Dit maakt het moeilijker om sluitende grondexploitaties te krijgen”, aldus Lisanne Teunissen. Ook instellingen die sociale huurwoningen verhuren kunnen voor vertraging zorgen in onderhandelingen. “Mediation door het versnellingsteam is succesvol geweest in het afsluiten van anterieure overeenkomsten.”

Blog 3: Planvorming bij grootschalige bouwprojecten

Gemeenten hebben niet altijd de financiële middelen in huis om tot een haalbaar plan te komen. Via de subsidieregeling voor de inhuur van capaciteit worden Lisanne Teunissen en Marius Schoppink daarom ingezet bij gemeenten, bijvoorbeeld als procesmanager.

Blog 2: Het realiseren van uitvoeringsstrategieën van gemeenten

Gemeenten zien uitdagingen bij het behalen van de doelstellingen uit de Woondeals. "Eerder hadden gemeenten niet zo'n grote opgave", aldus Claudia Swart, gebiedsontwikkelaar bij het versnellingsteam. "Nu moeten gemeenten ineens heel veel bouwen, omdat ze afspraken hebben gemaakt. Maar ze vragen zich af hoe ze die woningen op tijd kunnen realiseren." Het versnellingsteam kan gemeenten helpen om pijnpunten in het realisatieproces aan te pakken.

Blog 1: Hoe provincie Gelderland de woningbouw versnelt

Gemeenten willen en moeten meer woningen bouwen. Wij helpen daar graag bij. Want ook wij willen dat er in Gelderland sneller meer en betaalbare woningen komen. Floris Valkenburg, projectleider Versnellingsteam Woningbouw, vertelt wat we voor uw gemeente kunnen betekenen.