Blog 8: De meest gestelde vragen aan het versnellingsteam woningbouw

Er moet sneller gebouwd worden om te voldoen aan de grote vraag naar woningen. In de Gelderse Woondeals liggen deze ambities vast.

Elke gemeente en regio weet hierdoor wat de woningbouwopgave is. En die opgave is enorm. Het versnellingsteam woningbouw van de Provincie Gelderland helpt gemeenten de woningbouw te versnellen. Het team ondersteunt op dit moment bijna 100 projecten (van in totaal ongeveer 35.000 woningen) op diverse manieren.

Het versnellingsteam adviseert gemeenten soms gemeentebreed op organisatorisch niveau, maar op projectniveau vaak door de inzet van kennis, kunde en expertise. Ook helpt het team gemeenten bij de aanvraag van WBI-subsidies, deelt ze haar kennis door de organisatie van webinars en vormt ze een vraagbaak voor gemeenten. Zo kunnen we vaak op een snelle, toegankelijke manier helpen om knelpunten in woningbouwprojecten op te lossen. 

5 van de meest gestelde vragen 

Hoewel de opgaven tussen gemeenten sterk verschillen, zien we ook dat sommige vragen vaker terugkomen. Hieronder staan de 5 onderwerpen waarbij gemeenten het vaakst ondersteuning vragen:

  • Hoe kunnen we snel en voortvarend aan de slag gaan met een (complex) woningbouwproject?

We zien dat niet alle gemeenten ervaring hebben met de ontwikkeling van grote projecten. Vanuit het versnellingsteam zetten we bij deze gemeenten een gebiedsontwikkelaar in die het grotere plaatje overziet en de gemeentelijk projectleider kan adviseren. 

  • Hoe voer je strategisch onderhandelingen met grondeigenaren, zowel bewoners als bedrijven?

Onderhandelen over voor de realisatie van woningbouw, kan een enorme opgave zijn. Als de onderhandelingen vastlopen, het kan helpen om een externe adviseur in te zetten. 

  • Is de gemeentelijke grondexploitatie zo goed opgesteld? 

Vanuit het versnellingsteam zijn planeconomen en gebiedseconomen ingezet om een second opinion uit te voeren op de grondexploitatie. Dit zorgt bij gemeenten voor meer zekerheid en regie op hun project. 

  • Kan het versnellingsteam een ruimtelijke procedure begeleiden door de inzet van een planjurist? 

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, zijn de ruimtelijke procedures veranderd. Gemeenten vragen daarom om een planjurist die hen kan begeleiden bij het opstellen van een BOPA of Omgevingsplan. Ook voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet vroegen gemeenten om ondersteuning, met name bij complexe bestemmingsplanwijzigingen. Zo is een adviseur van Rho voor 1 januari 2024 bij Zaltbommel gestart om bestemmingsplannen nog voor de inwerkingtreding Omgevingswet in procedure te brengen. 

  • Welke mogelijkheden heeft mijn gemeente bij een financieel tekort bij een woningbouwproject? 

Het versnellingsteam coördineert de Woningbouwimpuls subsidieaanvragen, die gemeenten bij het Rijk kunnen indienen. Het Rijk stelt met de Woningbouwimpulssubsidie gelden beschikbaar bij gemeentelijke woningbouwprojecten (van meer dan 200 woningen) met grote tekorten. Het versnellingsteam heeft bij meer dan 20 Woningbouwimpulsaanvragen ondersteuning geboden. In de zesde en voorlopig laatste tranche zijn er door Gelderse gemeenten 12 aanvragen ingediend, waarvan er 9 al zijn goedgekeurd door het Rijk. De provincie levert bij een aantal projecten cofinanciering. 

Petra Ibrahim coördineerde de aanvragen: “Onrendabele toppen op woningbouwprojecten zijn enorm, onder andere door de benodigde kosten voor de openbare ruimte. Ik heb met ruim tien gemeenten gesprekken gevoerd over kansrijkheid. Zo inventariseren we samen of en hoe hun woningbouwproject kans maakt op de subsidie. Belangrijk is onder andere de timing voor de onderzoeken die nodig zijn voor de aanvraag.” 

Contact

Heeft jouw gemeente ook een van bovenstaande vragen? Of wil je weten wat het versnellingsteam voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op via provincieloket@gelderland.nl