Houdt u hoefdieren en zijn deze kwetsbaar voor aanvallen van een wolf? Wilt u een vaste of verplaatsbare afrastering aanschaffen om uw dieren tegen de wolf te beschermen of heeft u dit al gedaan? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Laatst gewijzigd op: 8-januari-2025
Status: Open
Wanneer: Deze subsidie geldt tot 1-1-2027 (bijna 2 jaar)
Voor wie: Pensionstalhouders of eigenaren van kwetsbare hoefdieren
Meer informatie over deze subsidie
Waarvoor
Deze regeling is voor eigenaren van hoefdieren in Gelderland die een wolfwerende afrastering willen plaatsen of dit al hebben gedaan om hun dieren tegen de wolf te beschermen.
Vanaf 11 april 2024 is de lijst met hoefdieren voor wie deze subsidieregeling geldt, uitgebreid. Voor de uitbreiding zijn de hoefdieren op de huis- en hobbydierenlijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als uitgangspunt genomen. Damherten en edelherten staan niet op de lijst, maar mogen op basis van een vrijstelling voorlopig wel worden gehouden.
Kwetsbare hoefdieren waarvoor deze regeling geldt zijn: buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s, alpaca’s en damherten en edelherten in een afgesloten omgeving.
Subsidie is mogelijk voor de aanschaf van:
een vaste wolfwerende afrasting, of de aanpassing daarvan;
een verplaatsbare wolfwerende afrastering, en;
een automatisch oprolsysteem bij een verplaatsbare wolfwerende afrastering met draden (deze mogelijkheid geldt alleen bij gebruik voor minimaal 100 kwetsbare hoefdieren).
Voorwaarden
U kunt deze subsidie aanvragen als:
u als schapen- of geitenhouder in het Identificatie- en Registratiesysteem van dieren (I&R Dieren) van RVO staat geregistreerd. Voor andere hoefdieren geldt deze voorwaarde niet.
de hele afrastering voldoet aan paragraaf 2.2. van de Faunaschade Preventiekit module wolven. Informatie hierover vindt u op de website van BIJ12 over voorkomen van schade door wolven.
u bij uw aanvraag een kaart uploadt van de locatie van de vaste en/of verplaatsbare afrastering. Voor een verplaatsbare afrastering is één kaart met locatiegegevens voldoende.
u binnen 3 maanden na verlening van de subsidie de wolfwerende afrastering plaatst of aanpast (dit geldt als de afrastering er nog niet staat op het moment dat u de aanvraag indient).
U kunt maximaal € 20.000 subsidie ontvangen. Raadpleeg de factsheet ‘vergoedingen' voor rekenvoorbeelden die u kunnen helpen bij het invullen van uw subsidieaanvraag.
Voor deze subsidie is het subsidieplafond € 3.2 miljoen. In het Subsidieportaal staat onder ‘Subsidiemogelijkheden’ in de laatste kolom een thermometer. Daaronder kunt u zien hoeveel subsidie er al verleend is en welk bedrag nog beschikbaar is.
Subsidie aanvragen
Met deze link komt u bij het aanvraagformulier voor deze subsidie. Om in te loggen heeft u eHerkenning of een DigiD nodig. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen om uw aanvraag in te dienen? Dat regelt u via ketenmachtiging.
Wilt u op een later moment verder met uw subsidieaanvraag? Ga dan met deze link naar het Subsidieportaal. Tijdens het invullen van het aanvraagformulier worden uw gegevens daar opgeslagen als concept. Uw concept vindt u het Subsidieportaal onder ‘Mijn subsidies’. Het werkt niet om de directe link naar het aanvraagformulier te gebruiken. Dan komt u in een nieuw leeg aanvraagformulier.
In deze 'checklist verplichte bijlagen bij subsidieaanvraag' leest u welke informatie u bij uw aanvraag moet uploaden. We raden u aan om het aanvraagformulier van tevoren te bekijken en de bijlagen digitaal beschikbaar te hebben.
Behandeling aanvraag
We beoordelen eerst of uw aanvraag compleet is en daarna de inhoud. De behandeling duurt maximaal 13 weken (dit is de wettelijke beslistermijn).
Is uw aanvraag niet compleet? Dan vragen we u om de ontbrekende informatie aan te vullen. De beslistermijn zetten we op dat moment op pauze. Deze begint weer te lopen als de aanvraag compleet is. In het Subsidieportaal kunt u onder ‘mijn subsidies’ zien hoever we zijn met het behandelen van uw subsidieaanvraag.