Wilt u in industriële productieprocessen de uitstoot van kooldioxide en stikstof met minstens 20% verminderen en daarvoor een energietransitieplan laten opstellen? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Laatst gewijzigd op: 25-maart-2024
Status: Open
Wanneer: Deze subsidie geldt tot 29-4-2025 (4 maanden)
Voor wie: Gelderse ondernemingen die in 2022 op een productielocatie ten minste 2.000.000 m3 aardgas verbruikten kunnen subsidie aanvragen. Met uitzondering van glastuinbedrijven.
Meer informatie over deze subsidie
Waarvoor
Onderzoek wijst uit dat grote industriële energiegebruikers onvoldoende inzicht hebben in hun energiestromen en de mogelijkheden om de uitstoot van CO2 - en NOx te verminderen. Wij willen daarom grote industriële energiegebruikers een bijdrage leveren om diepgaand energietransitie-onderzoek te laten uitvoeren op basis waarvan een transitieplan wordt opgesteld.
In dit transitieplan moeten in ieder geval de volgende onderdelen terugkomen:
een nulmeting van het energieverbruik, de energie-efficiëntie en de kosten van de CO2- en NOx-uitstoot bij volledige productiecapaciteit;
een beschrijving van de mogelijke verduurzamingsopties, waaronder wijzigingen van het productieproces, met berekeningen van de realiseerbare CO2- en NOx-reductie;
een toetsing van deze verduurzamingsopties aan de beste beschikbare technieken;
een uitwerking van de beste verduurzamingsoptie, met in ieder geval de minimaal benodigde implementatieperiode en investeringen en de terugverdientijd;
risico’s en beheersmaatregelen met betrekking tot de implementatie van de beste verduurzamingsoptie;
een overzicht van subsidiemogelijkheden en de benodigde vergunningen voor implementatie van de beste verduurzamingsoptie.
Voorwaarden
U komt in aanmerking voor deze subsidie als:
uw onderneming in 2022 op een productielocatie ten minste 2.000.000 m3 aardgas verbruikte;
uit een vooraf uitgevoerde quickscan blijkt dat veranderingen van het productieproces de CO2- of NOx- reductie samen ten minste 20% kan bedragen ten opzichte van de huidige uitstoot;
de productielocatie waarvoor u een transitieplan wilt laten opstellen in Gelderland ligt;
u het onderzoek laat uitvoeren door een deskundig extern adviesbureau.
Quickscan vooraf
Bij uw subsidieaanvraag is een offerte nodig van een adviesbureau om het transitieplan te laten opstellen. Met een quickscan moet dit bureau vooraf bepalen of er voldoende mogelijkheden zijn voor reductie van CO2- of NOx-uitstoot door verandering van het productieproces op uw productielocatie. Alleen als uit de quickscan blijkt dat er meer dan 20% reductie mogelijk is, kunt u een aanvraag doen. Het bureau kan de uitkomsten van de quickscan laten terugkomen in de offerte.
De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de kosten voor het opstellen van een transitieplan met een maximum van € 50.000 per productielocatie.
Subsidie aanvragen
U vraagt uw subsidie aan via het Subsidieportaal. Om in te loggen heeft u eHerkenning nodig. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen voor het indienen van uw aanvraag? Dat regelt u via ketenmachtiging.
Na het inloggen komt u terecht bij het aanvraagformulier Transitieplan Industriële productieprocessen. Wilt u op een later moment verder met uw subsidie aanvraag? Sla uw aanvraag dan op als concept. Dit concept vindt u terug in het Subsidieportaal onder ‘mijn subsidies’.
U kunt deze subsidie aanvragen vanaf 1 mei 2023. Wilt u uw aanvraag alvast voorbereiden? Dat kan: het aanvraagformulier is nu al beschikbaar.
In deze checklist verplichte bijlagen leest u welke informatie u bij uw aanvraag moet uploaden. Een quickscan naar de mogelijke reductie op de productielocatie is ieder geval nodig bij uw aanvraag. We raden u aan om het aanvraagformulier vooraf te raadplegen en de benodigde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben.
Behandeling aanvraag
Voor deze subsidie is een totaalbedrag van € 2.500.000 beschikbaar. U kunt subsidie aanvragen totdat dit bedrag is bereikt. Meer informatie vindt u op de webpagina over subsidies met een subsidieplafond.
Eerst beoordelen we of uw aanvraag compleet is. Vervolgens beoordelen we de inhoud. De tijd die hiervoor staat vanaf het moment van indienen is voor de meeste subsidieregelingen maximaal 13 weken (dit is de beslistermijn).In het Subsidieportaal kunt u onder ‘mijn subsidies’ zien hoe ver we zijn met het behandelen van uw subsidie.