Wilt u als wegbeheerder bushaltes realiseren, verwijderen of aanpassen? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Laatst gewijzigd op: 23-december-2024
Status: Bijna geopend
Wanneer: Deze subsidie geldt tot 1-1-2027 (ongeveer 2 jaar)
Voor wie: Wegbeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van een weg kunnen subsidie aanvragen. Hieronder vallen Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen.
Meer informatie over deze subsidie
Waarvoor
De start van een nieuw vervoerplan voor openbaar vervoer kan ertoe leiden dat bussen nieuwe routes gaan rijden. Daarnaast kunnen bestaande buslijnen komen te vervallen. Dit kan ook aanpassingen van bushaltes met zich meebrengen. U kunt subsidie aanvragen om bushaltes te realiseren, aan te passen of te verwijderen. Daarnaast kunt u ook subsidie aanvragen om loop- en fietsinfrastructuur naar bushaltes te realiseren of aan te passen.
Subsidie is mogelijk voor:
het realiseren of verwijderen van bushaltes;
het aanpassen van bushaltes die niet door hoogwaardig openbaar vervoer worden bediend. De aanpassingen kunnen bestaan uit:
het verruimen van de doorgangen bij de bushalte;
de bushalte op hoogte brengen;
het aanbrengen van een abri;
het aanbrengen van verlichting;
het aanbrengen van fietsparkeerplaatsen;
het plaatsen van afvalbakken;
het verlengen van de bushalte naar de lengte van de meest ingezette bus;
het aanbrengen van zit- of leungelegenheid;
het verhogen van het fietspad naast een te smal perron.
Het realiseren of aanpassen van loop- en fietsinfrastructuur naar bushaltes die niet door hoogwaardig openbaar vervoer worden bediend. De maatregelen kunnen bestaan uit:
het realiseren of verbreden van loop- of fietspaden;
het realiseren of verbeteren van een oversteekvoorziening voor fietsers en voetgangers;
het optimaliseren van loop- en fietspaden bij rotondes;
het aanbrengen van openbare verlichting langs loop- en fietsroutes;
het toepassen van gesloten verharding;
het instellen van voorrang voor fietsers en voetgangers.
Voorbeelden van het realiseren of verbeteren van een oversteekvoorziening zijn de realisatie van een middengeleider, drempelplateau of het verbeteren van een verkeerslichtingenregeling voor fietsers en voetgangers.
Voorwaarden
U kunt subsidie aanvragen om een bushalte te realiseren of aan te passen als:
de bushalte aan de route ligt van een buslijn die is opgenomen in het geldende vervoerplan, en
de route van de buslijn nieuw is ten opzichte van het vorige vervoerplan;
Subsidie voor het verwijderen van een bushalte kunt u aanvragen als de bushalte volgens het geldende vervoerplan niet meer aan de route van een buslijn ligt.
Voor het realiseren of aanpassen van loop- en fietsinfrastructuur naar bushaltes geldt dat de infrastructuur binnen een straal van 200 meter van de bushalte moet liggen.
Subsidie voor het realiseren, verwijderen en aanpassen van bushaltes bedraagt 100% van de subsidiabele kosten. Subsidie voor het realiseren of aanpassen van loop- en fietsinfrastructuur rond bushaltes bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten. Het maximum is € 150.000.
Voor interne loonkosten kunt u geen subsidie aanvragen.
Voor deze subsidie is het subsidieplafond €2.500.000. In het Subsidieportaal vindt u onder ‘Subsidiemogelijkheden’ in de laatste kolom een thermometer. Daaronder kunt u zien u hoeveel subsidie er al is verleend en welk bedrag nog beschikbaar is. Houd u er wel rekening mee dat in de ruimte die nog over is, mogelijk nog niet altijd alle aanvragen zijn verwerkt.
Subsidie aanvragen
U vraagt uw subsidie aan via deze link naar het Subsidieportaal. Om in te loggen heeft u eHerkenning. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen voor het indienen van uw aanvraag? Dat regelt u via ketenmachtiging.
Na het inloggen komt u terecht bij het aanvraagformulier Bereikbare bushaltes.
Wilt u op een later moment verder met uw subsidieaanvraag? Ga dan naar het Subsidieportaal met deze link. Tijdens het invullen van het aanvraagformulier worden uw daar gegevens opgeslagen als concept. Uw concept vindt u in het Subsidieportaal onder ‘Mijn subsidies’. Het werkt niet om de directe link naar uw aanvraagformulier te gebruiken, want dan komt u in een nieuw formulier.
U kunt deze subsidie aanvragen van 13 januari 2025 tot en met 31 december 2026.
In deze checklist verplichte bijlagen leest u welke informatie u bij uw aanvraag moet uploaden. We raden u aan om het aanvraagformulier vooraf te raadplegen en de benodigde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben.
Behandeling aanvraag
We nemen aanvragen in behandeling op volgorde van binnenkomst. Eerst beoordelen we of een aanvraag compleet is en daarna de inhoud. De behandeling duurt maximaal 13 weken, dit is de wettelijke beslistermijn.
Is uw aanvraag niet compleet? Dan vragen we u om de ontbrekende informatie aan te vullen. De beslistermijn zetten we op dat moment op pauze. Deze begint weer te lopen als de aanvraag compleet is. In het Subsidieportaal kunt u onder mijn subsidies zien hoe ver we zijn met het behandelen van uw subsidie.