Uitvoering

We hebben op dit moment vanuit het Rijk € 877 miljoen voor het uitvoeren van de wettelijke taken voor: natuur, water, stikstof en klimaat.

Voor een deel zijn we al gestart. En we geven hierbij voorrang aan de Veluwe en omliggende agrarische gebieden (Gelderse Vallei, Randmeerkust, IJsselvallei, enclaves en Veluwezoom) en Winterswijk.
 

Gebiedsprocessen

We gebruiken dit geld (onder andere) voor 16 gebieden, voor zogenoemde (pre)verkenningen. Het gaat om de gebieden bij de Veluwe, Winterswijk en daarbuiten: Binnenveld, Ede-Barneveld, Groene Valleilint, GEUS, IJsselvallei (en Hoenwaard), Renkums Beekdal, Veluwezoom, Winterswijk, Baakse Beek, Haarlo-Olden Eibergen, ‘t Klooster, Stelkampsveld, het GMR-Middengebied, Gelderse Poort en Rijk van Nijmegen. In een aantal van deze gebieden zijn we al volop aan de slag. 

We bekijken samen met overheden, ondernemers, boeren, tuinders, natuurorganisaties en inwoners wat er moet gebeuren om de doelen van het programma te bereiken. We gaan op zoek naar een aanpak die past bij het gebied: bij wat inwoners en gebruikers willen én waarmee we onze doelen bereiken. Per gebied wordt gekeken naar de mogelijkheden en hoe deelnemers dit vervolgens samen voor elkaar krijgen. In gebiedsprocessen spelen vaak meerdere opdrachten een rol, zoals water vasthouden, verhogen van biodiversiteit rond Natura2000-gebieden, maatregelen langs beken (vanwege de Kaderrichtlijn Water), landschapsversterking én natuurherstel. Als provincie voeren we de regie over het bereiken van deze doelen, via processen en projecten. Als regisseur geven we kaders mee. Wij treden op als bevoegd gezag vanuit de Omgevingswet en de Wet Natuurbescherming en wij ondersteunen (onder meer) met inzet van subsidieregelingen. 

Voorbeelden van lopende gebiedsprocessen zijn: 

Subsidieregelingen 

Provincie en Rijk maken verschillende subsidieregelingen, zodat ondernemers en organisaties maatregelen kunnen nemen of projecten kunnen uitvoeren. We zetten hiervoor een deel van de € 877 miljoen in. Voorbeelden zijn: subsidies voor natuurverbetering, het verminderen van de uitstoot van stikstof en broeikasgassen, of voor verbetering van landbouwbodems. 

Er zijn al veel subsidies die bijdragen aan een vitaal, gezond en leefbaar landelijk gebied.  

Regio arrangementen

Onderdelen uit het programma 'Vitaal landelijk gebied Gelderland' zijn opgenomen in regio-arrangementen.  De regio-arrangementen beschrijven gezamenlijke wensen, doelen en opgaven voor onze ruimte: buiten én in de omgeving waar we wonen en leven (leefomgeving). Elk van de 7 Gelderse regio’s heeft een regio arrangement. Ze zijn gemaakt met gemeenten en waterschappen volgens de Gelderse aanpak: samen, in samenhang en gebiedsgericht. Daarnaast zijn regio-arrangementen gebaseerd op bestaand beleid van de gezamenlijke overheden.