Klei op mijn landbouwgrond

Heeft u behoefte aan verbetering van uw landbouwgrond? Klei die vrijkomt bij bijvoorbeeld de aanleg van natuur, wegen en woningen brengen we naar droogtegevoelige zandgronden.
trekker op gewas

Deelname

Bert Sloëtjes, eigenaar LIFE CO2SAND demoveld in Halle, vertelt het volgende over zijn deelname aan het project LIFE CO2SAND: “We proberen de grond nu vruchtbaar te houden door organische mest toe te voegen of van gewas te wisselen. Vooral dat laatste kost tijd. Met de ‘klei in zand’-methode verwacht ik snellere stappen te kunnen maken. Ook is het belangrijk dat de bodem door de toevoeging van klei beter vocht kan vasthouden. Vocht is een van de belangrijkste elementen bij de groei. De plant is beter weerbaar. Zo hopen we de groeiperiode te verlengen en de opbrengst te verhogen.”

Onze aanpak

  • We onderzoeken de kwaliteit van een perceel en kijken samen met de boer wat hij nodig heeft. Zo kunnen we bepalen welke klei het meest geschikt is voor het bedrijf.
  • Er zijn 5 demovelden: 4 in Gelderland en 1 in Noord-Brabant. Elk demoveld is anders. Zo kunnen we experimenteren met het gebruik van verschillende kleisoorten en de manier van aanbrengen.
  • Op de demovelden meten we hoeveel water de bodem vasthoudt door klei en hoeveel voedingsstoffen en water het gewas opneemt. We meten ook de verschillen in organische stofgehalte tussen de behandelde velden en de ‘nulstrook’ (onbehandelde grond).

Meer informatie of meedoen?

Boeren, landinrichters, landbeheerders of andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over LIFE CO2SAND contact opnemen met het Provincieloket via (026) 359 99 99 of via het vragenformulier.

Ik wil graag klei op mijn landbouwgrond

Heeft u interesse in klei om uw landbouwbodem te verbeteren? Dan kunt u contact opnemen met het Provincieloket via (026) 359 99 99 of de knop.

Demodagen

Om boeren, landinrichters, terreinbeheerders en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met het ‘klei in zand’-principe, organiseren we op onze 5 demovelden regelmatig demodagen. We laten dan zien hoe het ‘klei in zand’-principe werkt, zodat boeren de techniek kunnen gebruiken op hun eigen terrein.

Veelgestelde vragen