100.000 woningen moeten bouwen. Steden en dorpen klimaatbestendig moeten maken. Zorgen dat straten en velden bestand zijn tegen overvloedige regen en tegelijk niet te droog worden. De openbare ruimte toegankelijk maken. Circulair, verantwoord en niet te duur moeten werken. En dan komt er óók nog iemand aan je bureau staan die graag wil dat de buitenruimte uitnodigt om te bewegen! Ik snap best dat je dan als adviseur wonen of ruimtelijke ordening in eerste instantie denkt: dat bewegen, dat komt straks wel als we gaan bouwen. De pleidooi van Jacques Nuijens, beleidsadviseur Sport provincie Gelderland: “Maak toch wat tijd voor die beweegtypes. Want we komen niet met een extra vraag, we dragen bij aan oplossingen voor al die andere dingen!”
Ontwerp is bepalend voor het gebruik
Een goede inrichting van de openbare ruimte, met alle functies, vraagt vooral om mensen uit allerlei vakgebieden die elkaar vroegtijdig weten te vinden. Nog vóór je de eerste bocht in de weg tekent. Wij hebben hier zo’n bocht in de buurt. Een heel brede bocht, heerlijk voor auto’s, expres zo ontworpen. Alleen, in de praktijk maakt die heel brede autobocht het voor fietsers en voetgangers veel lastiger om de weg te gebruiken met alle gevolgen van dien. Mensen gaan minder lopen of fietsen. Voor ouderen in de buurt wordt het misschien wel lastiger om boodschappen te doen, terwijl we juist graag willen dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Kortom, die ene bocht heeft invloed op bewegen, gezondheid, zelfstandigheid en ga zo maar door.
Durf verder te kijken
Een van mijn favoriete Buitenkansen is ook zo’n voorbeeld; Arnhem-Zuid. Rector Maarten van de Louw van het Olympus College keek uit het raam van zijn schoolgebouw en zag een lege hal, parkeerplaatsen, een grijs en vervallen gebied maar verderop ook een paar kleinere sportaccommodaties. Hij durfde verder te kijken dan die functioneel ingetekende parkeerplaatsen en droomde over een mooie buitenruimte met bijvoorbeeld een sportcircuit, een pumptrack en een openluchttheater. Hij sprak met sportverenigingen, de gemeente, de provincie en nog veel meer mensen. Hij kreeg van ons een financieel steuntje in de rug om een goed plan te schrijven en hij vond daardoor medestanders; van beleidsambtenaren tot buurtsportcoaches. Het sportcircuit is inmiddels al 2 jaar in gebruik en fietsen er kinderen over de pumptrack. Eigenlijk toeval dus, dat zo’n bevlogen man op die school naar buiten kijkt en denkt: dit kan anders.
Het was toevallig dat ik Linda Hooijer van de gemeente Apeldoorn tegenkwam en dat we beiden op zoek waren naar een manier om inspiratie over het inrichten van de buitenruimte in dorpen en kleinere steden te delen met Apeldoorn, Gelderland en de rest van de wereld. Van het een kwam het ander en nu brengt het boek Buitenkansen professionals op goeie ideeën. Mede dankzij de inspanningen Ad de Bont en Wendy van Kessel van stedenbouwkundig bureau Urhahn raakt iedereen die het boek in handen krijgt onder de indruk van de kleurrijke, maar ook praktische visie.
Deel je ervaringen
Maar: het hoeft geen toeval te zijn! Al die professionals in de buitenruimte hebben een schat aan ervaring. Ze hebben Buitenkans-boeken, handreikingen, praktijkvoorbeelden, tips en afraders die ze heel graag willen delen met collega’s en vakgenoten die binnen in het gemeentehuis kampen met al die eisen die ze in de buitenruimte moeten oplossen. Bijvoorbeeld dat een waterberging ook een sportveld kan zijn. Dat groene speelruimte helpt bij klimaatadaptatie en een bankje ernaast ook helpt bij ontmoetingen tussen jong en oud. Dat je door wonen, klimaat en bewegen slim te combineren, zorgt dat mensen lang, gezond en gelukkig in hun wijk blijven.