Mensen om gezellig een praatje mee te maken, nieuwe dingen te horen. Ga je met mij op pad, naar de beweegtuin in mijn eigen dorp bijvoorbeeld, dan moet je er niet op rekenen dat we met een half uurtje weer weg zijn. Zeker als er anderen aan het bewegen zijn, dan ga ik graag met ze in gesprek. Niet alleen om te horen hoe het met ze gaat maar ook om van hen te horen wat ze van die beweegtuin vinden, en wat het hen oplevert.
Goed nadenken over Buitenkansen
Al bewegend lekker kletsen, en genieten van de buitenlucht. Iedere Buitenkans biedt dat. Maar dat gaat niet vanzelf! Over zo’n laagdrempelige, veilige en bereikbare plek die geschikt is voor iedereen moet je vooraf goed nadenken. En als de plek er eenmaal is, moet je je ervoor blijven inzetten, met begeleiding en activiteiten. Daarom is het goed dat zoveel mogelijk professionals en vrijwilligers die werken aan buitenruimtes via Gelderse Buitenkansen verbonden zijn en elkaar kunnen inspireren. De een weet veel van de ‘hardware’, de inrichting, en de ander van de ‘software’, de activiteiten. Ik zou zeggen: ga eens samen wandelen in de buitenruimte, je komt zeker terug met nieuwe ideeën!
Iedereen naar buiten
En die zijn nodig! Dat bewegen gezond en leuk is, weten we allemaal. Maar we merken ook allemaal dat het best lastig is in te passen in de dagelijkse routine. Hoe leuker en toegankelijker we de buitenruimte maken, hoe makkelijker dat wordt. Als je de kinderen met de auto naar school brengt, zie je niemand. Als er een fietspad of wandelpad is, nodigt dat uit om die auto te laten staan. En wie weet ontmoet je anderen, je beweegt meer en dat gaat vaak weer hand in hand met plezier. Daarom ben ik blij dat we in de provincie hebben afgesproken om in de Omgevingsvisie de verbinding tussen een gezonde leefomgeving en bewegen te leggen.
Meer buitenruimte benutten
Want elke plek biedt een kans, ook als je dat op het eerste gezicht niet zou denken. Bijvoorbeeld bedrijventerreinen. Nu vaak nog grijze gebieden met veel steen en asfalt. Hoe mooi zou het zijn als bedrijven en gemeente de handen ineenslaan en samen een bedrijventerrein opknappen en bijvoorbeeld wandelpaden aanleggen. Dan kunnen de medewerkers in hun lunchpauze een wandelingetje maken of na de werkdag samen sporten (en bijkletsen natuurlijk!). Een inrichting die uitnodigt tot bewegen, bestaat vaak uit elementen die ook bijdragen aan biodiversiteit of klimaatbestendigheid. En van een groene omgeving genieten niet alleen medewerkers en ondernemers, maar ook buurtbewoners. Want een aantrekkelijke werkomgeving is ook een aantrekkelijke omgeving voor de buurt. Een win-win-situatie door een toekomstbestendig bedrijventerrein dus! En het mooie is: vanuit provincie Gelderland is volop ondersteuning beschikbaar, zowel voor het maken van plannen als voor het realiseren van maatregelen.
Inspiratie bieden
Vanuit de provincie willen we graag inspireren en stimuleren. Want er is zoveel meer mogelijk in de buitenruimte dan je zou denken! Het zien van goede voorbeelden prikkelt de verbeelding en brengt mensen in beweging. We willen bijvoorbeeld de tips van al die mooie beweegrijke schoolpleinen bij basisscholen gaan inzetten bij het voortgezet onderwijs. En de wijken- en dorpendeals, waarvan we er de komende jaren 100 willen sluiten, bieden mooie aanknopingspunten om bewegen mee te nemen in de leefbaarheidsplannen. Zoals in de Wageningse wijk De Nude, waar bewegen een van de accenten is bij het opknappen van het Groen van Prinstererplein.
Bewegen geeft energie
Hoe aantrekkelijker de buitenruimte, hoe groter de kans dat je er iemand ziet genieten van sporten en bewegen. En dat brengt mensen bij elkaar! Dat merkte ik ook toen mijn gemeente Lingewaard tijdens het WK volleybal in 2022 gastgemeente voor een buitenlands team was. Dat gaf zoveel energie bij de verenigingen! Hoe mooi zou het zijn als die energie ook via zoveel mogelijk Buitenkansen een weg vindt? Een aantrekkelijke, inclusieve en inspirerende buitenruimte zorgt dat iedereen die dat wil kan bewegen. Daar gaan we voor!