De studiereis was georganiseerd door de provincie Gelderland, die al langer contacten onderhoud met betrokken organisaties in Finland. Bij de reis was ook een delegatie uit Zweden aangesloten, waar ook sneller kan worden ingegrepen.
In Finland en Zweden kan men binnen enkele uren een vergunning afgeven wanneer een wolf of wolven een bedreiging vormen voor mens en of dier. Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) werkt op dit moment samen met een aantal provincies hard aan om soortgelijke handelingsperspectief ook in Nederland mogelijk te maken.
Wat kunnen wij leren van Finland en Zweden?
Finland heeft al veel langer dan Nederland te maken met wolven. Zij hebben veel ervaring met het snel kunnen ingrijpen bij probleemsituaties. De openbare veiligheid via de politie speelt in Finland en Zweden een belangrijke rol in de coördinatie rond probleemsituaties. Mocht er sprake zijn van wolven die herhaaldelijk vee aanvallen of mensen agressief benaderen grijpt men vrijwel direct in. In Nederland zijn recent de Landelijke Aanpak Wolven en het Wolvenplan van de provincies gepresenteerd. De aanpak in Finland en Zweden is een goed voorbeeld hoe deze aanpak nu verder in wet- en regelgeving kan worden uitgewerkt.
De meeste wolven
Gelderland is de provincie met de meeste wolven. De sterk groeiende populatie zorgt voor meer confrontaties tussen wolven, vee en de mens. Gelderland is erg actief met preventie en voorlichting, maar wil ook actief kunnen optreden als wolven ongewenst gedrag laten zien.