Optreden tegen probleemwolf stap dichterbij door vaststellen faunabeheerplan

Het faunabeheerplan wolf is vastgesteld door het bestuur van de Faunabeheereenheid en goedgekeurd door de provincie Gelderland. Een faunabeheerplan is nodig om op te kunnen treden tegen probleemwolven. Op termijn biedt het ook kaders voor populatiebeheer.
Gepubliceerd op: 29-januari-2025

Optreden bij onveilige situaties

Met de goedkeuring van het faunabeheerplan kan er niet direct worden opgetreden. Als het nodig is actie te ondernemen tegen een probleemwolf moet er altijd eerst een vergunning worden aangevraagd. Dit plan biedt daar de basis voor. Als er sprake is van een acuut onveilige situatie dan is de burgemeester van de gemeente bevoegd om in te grijpen.

Faunabeheerplan

Het faunabeheerplan bevat wetenschappelijke onderbouwingen en beschrijft onder andere hoe wolven zich ontwikkelen, hoeveel er in Gelderland zijn en hoeveel schade ze aangericht hebben. Ook beschrijft het plan welke bescherm- en beheermogelijkheden er zijn. Provincie Gelderland wil dat er evenwicht komt tussen de beheersing van wolvenpopulaties en de bescherming van de natuur. Dat is belangrijk want wolven veroorzaken nu veel schade bij weidedieren. Op en rond de Veluwe geven wolven mensen ook een onveilig gevoel.

Optreden moet mogelijk zijn om schade te voorkomen of als er gevaarlijke situaties ontstaan.

Het goedkeuren van dit faunabeheerplan is daarom een belangrijke stap. We blijven actief in gesprek met het Rijk om wetgeving aan te passen zodat op termijn populatiebeheer mogelijk is.

Gedeputeerde Harold Zoet

Portefeuille natuur en landbouw bij Provincie Gelderland

Faunabeheereenheid

De Faunabeheereenheid is de organisatie die de maatschappelijke belangen vertegenwoordigt rondom conflicten tussen mensen en in het wild levende dieren in Gelderland. Zij proberen onder andere onveilige situaties tussen mens en dier en landbouwschade te voorkomen. Zij grijpen in als dat nodig is. Alle Gelderse faunabeheerplannen worden door de Faunabeheereenheid opgesteld en vastgesteld. Het is aan provincie Gelderland om ze te toetsen en goed te keuren.

Wetgeving

Om ingrijpen eenvoudiger te maken is aanpassing van wetgeving nodig. Op 3 december 2024 besloot het bestuur van de Conventie van Bern dat de beschermde status van de wolf wordt verlaagd van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. De vervolgstap is aanpassing van de Europese habitatrichtlijn. Daarna kan de nationale wetgeving aangepast worden.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?