Nieuw klimaatsysteem
L&C AirCare heeft een nieuw efficiënter, kleiner en schoner klimaatsysteem ontwikkeld dat gebruik maakt een elektrostatische filter, een Uv-filter en sensoren. Dit systeem meet de luchtkwaliteit voor en na de filters.
Minder energie
Elke ruimte op het schip heeft een eigen filter. Het systeem kan elke ruimte apart aansturen op basis van de sensordata, de bestemming van de ruimte en de aanwezigheid van bemanning of passagiers. Hiervoor is minder luchtcirculatie nodig, zodat brandstof wordt bespaard. L&C AirCare gaat het klimaatsysteem demonstreren in één cabine én op een schip.
Helga Witjes, gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland: “Door deze nieuwe techniek ontstaat schonere lucht aan boord. En dat is niet alleen van belang voor de ruimtes aan boord van een schip. Het zorgt ook voor minder energieverbruik. Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Door deze technieken te demonstreren zetten de bedrijven een nieuwe stap richting marktintroductie.”
Bestaande klimaatsystemen
Elk schip heeft een klimaatsysteem, waarmee het verse lucht aanvoert, koelt of verwarmt, filtert en afvoert. Het filteren van de lucht zorgt voor een goede luchtkwaliteit en de veiligheid aan boord. Bestaande klimaatsystemen verbruiken veel energie door het gebruik van doekenfilters. Die raken vervuild waardoor de luchtkwaliteit verslechtert. Het vervangen van de doekenfilters zorgt voor een aanzienlijke afvalstroom.
Samenwerking
L&C AirCare uit Velp ontwikkelt luchtfilters voor diverse industrieën. SepSys uit Hoofddorp ontwikkelt luchtfiltersystemen voor maritieme toepassingen. Hierbij filteren ze bijvoorbeeld zout, pollen en andere vervuiling uit de lucht en zetten het om naar zuivere lucht. Zij bundelen de krachten en werken aan een nieuwe luchtfiltertechnologie voor de scheepvaart.
EFRO
Voor het project dat de ondernemers L&C AirCare hebben genoemd, is een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost-Nederland (EFRO Oost). Het project wordt nu financieel ondersteund met een bijdrage van € 489.600 van Europa, het Rijk en de provincie Gelderland. De totale kosten bedragen €979.200.
Subsidie
De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Die is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving er sneller ervaring mee kunnen opdoen en gebruiken. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd.