Helga Witjes, gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland: “Koolzaad heeft een groot potentieel, dat nog niet optimaal benut wordt. Daarom ondersteunen we als provincies het project Koolzaad 2.0. We hopen zo het fundament te leggen voor nieuwe productieketens waardoor Gelderse en Overijsselse ondernemers kunnen blijven groeien.”
Optimale verwaardig
Om het economische potentieel van koolzaad goed te benutten is het volledig gebruik en verwaarding van het gewas van belang. Daarbij ligt de focus op vier productielijnen: eiwit-, olie- en vezelproductie voor menselijke consumptie en stro dat kan worden toegepast als biobased materiaal voor de bouwsector. Naast praktische toepasbaarheid wordt er ook teeltonderzoek gedaan naar verschillende types en rassen om te bepalen welke het meest geschikt zijn.
Economische potentie
Met nieuwe verwerkingstechnologieën wil Koolzaad 2.0 de economische potentie vergroten. Koolzaad is een sterk en bewezen rust- of wisselgewas. Het heeft meer economische potentie dan bijvoorbeeld tarwe, gerst of hennep. Belangrijk is wel dat er nieuwe aanvullende productieketens worden ontwikkeld. In dit project wordt op lokale schaal een verscheidenheid aan verwerkingen van koolzaad toegepast, waarbij de verwerkingsketen in eigen hand blijft. Dit brengt nieuwe kansen voor boeren en zo wordt er bijgedragen aan uitbreiding van de biodiversiteit.
Samenwerking
Koolzaad 2.0 is een samenwerking tussen Colzaco UA uit Schalkhaar, een coöperatie van boeren die koolzaad actief willen promoten en Het Foodatelier uit Enschede. Samen ontwikkelen zij voedingsconcepten voor diverse markten. Hofmeijer Voorst BV uit Voorst is als agrarisch bedrijf onder meer actief in het telen, oogsten en grondbewerking. Zij hebben ervaring met het leveren van biobased materialen aan de bouwsector. H.H. Huuskes BV is producent van eten en drinken voor de zorg en bedrijfscatering.
EFRO
Voor het project dat de ondernemers Koolzaad 2.0 hebben genoemd, is een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost-Nederland (EFRO Oost) . Het project wordt nu financieel ondersteund met een bijdrage van € 715.929 van Europa, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel. De totale kosten bedragen € 1.450.728.