Gelderse WaardeRing tijdens het voedselmakersgala uitgereikt

Docent Mark Reurink van Aeres, melkveehouder Gerdien Keuper en Jaap Fris brachten het afgelopen jaar inwoners en boeren in Gelderland een stukje dichter bij elkaar. Ze kregen daarom donderdagavond tijdens het voedselmakersgala in Arnhem de WaardeRing uitgereikt door gedeputeerde Harold Zoet.
Gepubliceerd op: 11-oktober-2024

Gelderse WaardeRing

De Gelderse WaardeRing is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Er werden zo'n 50 mensen genomineerd in 3 categorieën: educatie, extensivering en innovatie. Genomineerden varieerden van landbouwers tot leraren en van gepensioneerde wetenschappers tot betrokken inwoners.  Een overzicht van alle genomineerden is terug te vinden op de website van provincie Gelderland.

Docent Mark Reurink van het Aeres in Nijkerk

Mark Reurink ontvangt de WaardeRing in de categorie educatie. Reurink is leraar op een VMBO met praktijkonderwijs. Elk jaar doet hij een bijzonder project over voeding met zijn leerlingen. Juryvoorzitter Karolien Hupkes: “Hij neemt jongeren mee in anders denken over landbouw, voeding en voedselbereiding en bereidt ze voor op de toekomst. Hij is een geweldige docent en een voedselveranderaar.”

Gerdien Keuper van Bio Boerderij Keuper in Megchelen

Gerdien Keuper krijgt de WaardeRing in de categorie extensivering. Naast een kaasmakerij, een winkel, imkerij en een appelboomgaard staan er kilometers bomen op het bedrijf voor dierenwelzijn en landschap. Ze zijn onderdeel van een plan om bomen een plek te geven in de bedrijfsvoering. “De bedrijfsfilosofie is kwaliteit in plaats van kwantiteit en oog voor de menselijke maat: krimpen om te groeien. Met haar overgave en vastberadenheid lukt het haar ook!” aldus de jury.

Jaap Fris en de andere boeren en boerinnen van Erve Kiekebos in Brummen

De boeren en boerinnen van Erve Kiekebos krijgen de innovatie WaardeRing. Ze begonnen een paar jaar geleden als zij-instromers. Inmiddels levert de regeneratieve gemeenschapsboerderij voedselpakketten, delen ze hun kennis en organiseren diners bij de boer. Hupkes:  “Ze gaan terug naar het wezen van land- en tuinbouw: voedselproductie in evenwicht met bodem, water en biodiversiteit als onderdeel van het landschap. Met oog voor een betere toekomst voor onze kinderen.”

Week van ons Eten

Het Gala en de uitreiking van de WaardeRing zijn onderdeel van de Gelderse Week van ons Eten.  Provincie Gelderland organiseert deze week samen met partners tal van evenementen. Belangrijke thema's zijn lokaal eten en bewustwording bij kinderen. Zo'n 50 schoolklassen uit alle regio's van Gelderland gaan deze week daarom op les bij een (educatie)boer in Gelderland.  

De landelijke themaweek is een initiatief van de Dutch Food Week. Doel is mensen meer bewust maken van waar het eten op hun bord vandaan komt. Gedeputeerde Harold Zoet: “De genomineerden voor de WaardeRing dragen daar allemaal op een bijzondere manier aan bij en dat waarderen we enorm!“

 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?