Ontmoeten en verbinden
In de Dorpen- en Wijkendeals werken inwoners, buurtverenigingen en ondernemers samen om de (sociale) verbondenheid in dorp of wijk te vergroten. Er zijn al een aantal Dorpendeals gesloten. Zoals met het buurtschap Rekken in de Achterhoek. Met de Dorpendeal worden er woningen voor jongeren gebouwd tegen het leegstaande café, runnen vrijwilligers een kruidenierswinkeltje en wordt de Kerk op ’t Kip een B&B op de pelgrimsroute van Münster naar Utrecht. Voor de uitvoering van de Dorpendeal hebben vrijwilligers in Rekken de 1e Dorpscoöperatie van Gelderland opgericht.
Van basisschool tot dorpshuis
Andere voorbeelden zijn de Dorpendeal in Lathum waar een leegstaande basisschool wordt omgebouwd tot een dorpshuis en de Dorpendeal in Bergharen waarin 70 vrijwilligers van stichting de Blije Bikkels een leegstaande buurtsupermarkt weer nieuw leven hebben geblazen. Ermelo West heeft een nieuw wijkcentrum gekregen en in Westervoort zetten inwoners zich samen in voor het vergroenen van de buurt.
Leefbaarheidsalliantie
De komende 4 jaar wil de provincie in totaal 100 Dorpen- en Wijkendeals afsluiten. Initiatiefnemers kunnen een subsidie van maximaal € 400.000 aanvragen. De Leefbaarheidsalliantie helpt gratis bij het opstellen van een projectplan. Meer informatie: www.gelderland.nl/wijkenendorpendeals
Naar elkaar omkijken
Vreugdenhil: "Gelderland is een provincie waar mensen naar elkaar omkijken. Betrokken zijn. En samen het verschil maken. Met de Dorpen- en Wijkendeals geven we initiatieven van vrijwilligers een duwtje in de rug en houden we Gelderland leefbaar voor iedereen."