Woningbouwimpuls voor 2.000 woningen

3 woningbouwprojecten voor 2.000 woningen kunnen van start in Gelderland. Zij ontvangen in de 6e ronde van de Woningbouwimpuls (WBI) subsidie. In totaal kunnen via de Woningbouwimpuls van het Rijk in Gelderland 23.000 woningen worden gebouwd. Ook wij betalen mee.
Gepubliceerd op: 21-juni-2024

Succes na herkansing

De WBI is een subsidie van het Rijk om woningbouwprojecten extra stimulans te geven en zo de haalbaarheid van projecten te vergroten. Op 26 april 2024 maakte het Rijk bekend welke projecten in de 6e ronde de WBI ontvangen. Van de 12 ingediende Gelderse projecten kregen 9 projecten de WBI-subsidie. De 3 overige projecten gingen in de 6e ronde voor de herkansingsronde en kregen alle 3 alsnog de WBI-subsidie.

Subsidie voor Harderwijk, Ede en Druten 

Deze projecten krijgen in de 6e ronde alsnog subsidie van het Rijk:

  • Druten, Deest-Zuid, 355 woningen
  • Ede, Kernhem-Noord, fase 1, 602 woningen
  • Harderwijk, Nieuw Weiburg, 1.100 woningen

De bouw van de woningen moet binnen 3 jaar van start gaan. Wij betalen mee aan 2 van deze projecten (cofinanciering).

Portret Dirk Vreugdenhil

Projecten gaan door dankzij overheidsgeld

De Woningbouwimpuls zorgt voor een doorbraak in de bouw van betaalbare woningen. Zonder geld van de overheid komen deze projecten stil te liggen en gaan ze niet of jaren later pas door.

Dirk Vreugdenhil

Provincie Gelderland

23.000 woningen erbij door Woningbouwimpuls

Woningen bouwen is duur. Bij de bouw moet  rekening worden gehouden met bereikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Door de hoge kosten komen veel bouwprojecten stil te liggen. Hiervoor zet het Rijk de WBI in. Gelderland was erg succesvol met de WBI-aanvragen. Meer dan de helft van de huizen zijn sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen. In totaal worden er met de WBI in Gelderland nu ruim 23.000 woningen gebouwd. Ook wij hebben in totaal € 15,3 miljoen cofinanciering ter beschikking gesteld. Dit budget was helaas niet genoeg om in alle gevallen cofinanciering te geven. In de 6e ronde werden veel aanvragen gedaan, die dus wel allemaal door het Rijk zijn toegekend.

Woningbouwimpulssubsidie.png Klik op de afbeelding om een digitaal toegankelijk PDF te bekijken