Wonen (z)onder spanning: een ander geluid

Hoe zorgen we dat bij nieuwe woningen in Gelderland stroom uit het stopcontact komt? Op die vraag zochten we op 6 juni 2024 een antwoord tijdens de bijeenkomst Wonen (z)onder spanning. Benieuwd naar de uitkomsten? Download en lees nu het verslag van deze bijeenkomst.
Gepubliceerd op: 24-juli-2024

Ontzettend veel ideeën 

Het overvolle stroomnet (netcongestie) maakt woningbouw lastig. Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening: “Het zou fantastisch zijn als we netcongestie volledig kunnen laten verdwijnen. Zodat dat in ieder geval één drempel minder is om woningen te bouwen. Maar dat is niet de realiteit. Wat wel de realiteit is, is dat we 6 juni ontzettend veel ideeën met elkaar hebben uitgewisseld. En dat ik trots en blij ben met de waardevolle ideeën en nieuwe verbindingen die ontstonden.” 

Kijken naar wat er al kan 

We gingen in gesprek met onder meer ondernemers, juristen, wetenschappers, corporaties, architecten en projectontwikkelaars. Dirk Vreugdenhil: “Hoor ik normaal vooral wat er allemaal niet kan; tijdens deze bijeenkomst klonk er een ander geluid. Wat kan er al wél, hoe kan dat woningbouwprojecten verder helpen, en wat is er dan verder nog voor nodig?” 

Nog veel uitdagingen 

Tijdens de brainstormsessies keken we samen of iets technisch, juridisch, sociaal en financieel haalbaar was. En dat levert interessante nieuwe inzichten op. Zo blijken de technische oplossingen er soms wel te zijn, maar zijn ze financieel niet haalbaar. Soms is er genoeg elektriciteit in de omgeving, maar mogen bedrijven de stroom die ze over hebben (overcapaciteit) niet delen door wet- en regelgeving. En hoewel er veel technologie is om netbewust te bouwen, is dat nog niet vanzelfsprekend in gebiedsontwikkeling. Kortom, werk aan de winkel. Netcongestie is niet van de ene op de andere dag opgelost. 

Lees het verslag en help mee 

In dit document leest u beknopt de uitkomsten van de verschillende sessies. Ook kijken onze projectleiders Jeroen Huneker en Willem Huntink vooruit: wat kunnen en gaan we als provincie de komende tijd doen? We werken bijvoorbeeld samen met de netbeheerders om maatregelen te nemen. Tot slot vindt u in dit document extra informatie en inspiratie. Vergeet bijvoorbeeld niet om te abonneren op onze podcast ‘Woningbouw in stroomversnelling’. Wij houden u op de hoogte. Helpt u mee? We hopen dat de verhalen van deze dag u inspireren en u aanmoedigen om ook mee te helpen dit dringende probleem kleiner te maken.