PVV-kamerlid Dion Graus kwam daar eerder deze week mee. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet dat gaat onderzoeken.
Geef iets werkbaars
Wij, als wolvenprovincies, doen een dringend beroep op de Tweede Kamer voor werkbare maatregelen rondom de huidige situatie rond wolven. Juist nu rekenen wij op een haalbare en praktische uitvoering daarvan, met het oog op een leefbare maatschappij. Daarom vinden deze provincies dat de actuele situatie geen ruimte meer biedt voor verder onderzoek en experimenten. Dit zal niet bijdragen aan oplossingen op de korte termijn en zal leiden tot verdere vermindering van maatschappelijk draagvlak en onnodige risico’s rond veiligheid.
Wolf is geen hoefdier
(Inter-) nationaal onderzoek, literatuur en opgedane praktijkervaring tonen aan dat de voorgestelde anticonceptie kan werken bij populaties hoefdieren en grazers. En niet bij in het wild levende roofdieren. Meerdere ervaringsdeskundigen wijzen op de enorme complexiteit rondom het darten van roofdieren. Simpelweg omdat het benaderen van wolven op korte afstand in de vrije natuur vrijwel onmogelijk is.
Verjaging
Wij doen daarom een dringend beroep om verder in te zetten op passieve en actieve beheermaatregelen, zoals verjaging. Wat ons betreft dient de inzet zich primair te richten op de-escalatie rond veiligheid en beheersbaarheid van de wolvenpopulatie. Dit is uiteindelijk vooral in het belang van de wolf zelf.
Het goede gesprek
Graag gaan wij constructief in dialoog met de Tweede Kamer en nodigen haar uit om gezamenlijk te komen tot pragmatische en werkbare oplossingen.
Namens de gedeputeerden van de provincies Drenthe, Gelderland, Friesland, Overijssel en Utrecht,
Egbert van Dijk (Drenthe)
Harold Zoet (Gelderland)
Matthijs de Vries (Friesland)
Maurits von Martels (Overijssel)
Mirjam Sterk (Utrecht)