Winnaars Gelderse WaardeRing

Docent Mark Reurink van Aeres, melkveehouder Gerdien Keuper en Jaap Fris brachten inwoners en boeren in Gelderland een stukje dichter bij elkaar. Ze kregen daarom op 10 oktober 2024 tijdens het voedselmakersgala de WaardeRing uitgereikt door gedeputeerde Harold Zoet.
Gepubliceerd op: 11-oktober-2024

Gelderse WaardeRing

De Gelderse WaardeRing is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Er werden zo'n 50 mensen genomineerd in 3 categorieën:  

  • educatie 
  • extensivering (minder dieren houden en of meer grond gebruiken) 
  • innovatie (vernieuwing) 

De genomineerden waren onder andere landbouwers, leraren en gepensioneerde wetenschappers en betrokken inwoners. Bekijk een overzicht van alle genomineerden op onze website.

Docent Mark Reurink van het Aeres in Nijkerk

Mark Reurink ontvangt de WaardeRing in de categorie educatie. Reurink is leraar op een VMBO met praktijkonderwijs. Elk jaar doet hij een bijzonder project over voeding met zijn leerlingen. Juryvoorzitter Karolien Hupkes: “Hij neemt jongeren mee in anders denken over landbouw, voeding en voedselbereiding en bereidt ze voor op de toekomst. Hij is een geweldige docent en een voedselveranderaar.”

Gerdien Keuper van Bio Boerderij Keuper in Megchelen

Gerdien Keuper krijgt de WaardeRing in de categorie extensivering. Naast een kaasmakerij, een winkel, imkerij en een appelboomgaard staan er kilometers bomen op het bedrijf voor dierenwelzijn en landschap. Ze zijn onderdeel van een plan om bomen een plek te geven in de bedrijfsvoering. “De bedrijfsfilosofie is kwaliteit in plaats van kwantiteit en oog voor de menselijke maat: krimpen om te groeien. Met haar overgave en vastberadenheid lukt het haar ook!”, aldus de jury.

Jaap Fris en de andere boeren en boerinnen van Erve Kiekebos in Brummen

De boeren en boerinnen van Erve Kiekebos krijgen de innovatie WaardeRing. Ze begonnen een paar jaar geleden als zij-instromers. Inmiddels levert de gemeenschapsboerderij voedselpakketten, delen ze hun kennis en organiseren diners bij de boer. Hupkes:  “Ze gaan terug naar het wezen van land- en tuinbouw: voedselproductie in evenwicht met bodem, water en biodiversiteit als onderdeel van het landschap. Met oog voor een betere toekomst voor onze kinderen.” 

De winnaars van de Gelderse WaardeRing. 

Week van ons Eten

Het Gala en de uitreiking van de WaardeRing zijn onderdeel van de Gelderse Week van ons Eten. Belangrijke thema's zijn lokaal eten en bewustwording bij kinderen. Provincie Gelderland organiseerde samen met partners veel evenementen. We blikken terug op een fijne samenwerking en waarderen de gedrevenheid van De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Jong Leren Eten, St. Food Valley, Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), het Zone-college, de coöperatie Van Onze Grond, Stichting Burgemeestersontbijt, Wereldeidagen en individuele ondernemers en vrijwilligers. Dankzij hen vonden meer dan 150 activiteiten plaats voor  schoolkinderen, foodprofessionals en belangstellenden. 

Enorme waardering

De genomineerden voor de WaardeRing dragen daar allemaal op een bijzondere manier aan bij en dat waarderen we enorm!

Harold Zoet

Gedeputeerde