Weer incident met hond en vermoedelijke wolf

Bij een hondenlosloopgebied aan de Leuvenumseweg in Harderwijk is zaterdag 31 augustus 2024 een hond gegrepen door waarschijnlijk een wolf en is er ernstig aan toe. Dezelfde dag waren er op die plek ook 2 confrontaties met een hond.
Gepubliceerd op: 2-september-2024

3 confrontaties op 1 dag 

Zaterdag liep een vrouw met 2 honden in het hondenlosloopgebied aan de Leuvenumseweg, toen 1 van haar honden werd gegrepen en meegenomen. Even later kwam de hond gewond teruggelopen. Een omstander schoot te hulp en heeft 112 gebeld. De eigenaar van de hond is direct naar de dierenarts gegaan. De hond is geopereerd en is er nog ernstig aan toe. Eerder die dag waren er op dezelfde plek ook 2 confrontaties met een wolf. Hiervan zijn videobeelden gemaakt en deze circuleren op het internet en in de media.

Het gebied waar de incidenten plaatsvonden is het territorium van de roedel waarin in ieder geval 1 van de wolven afwijkend gedrag vertoond. We willen de wolf met een paintballgeweer weer schuw maken. Op dit moment heeft de rechter dit verboden. Het is niet duidelijk of het bij deze incidenten om dezelfde wolf gaat.

Informatieborden bij hondenlosloopgebied 

Het hondenlosloopgebied blijft open. De gemeente gaat informatieborden plaatsen met adviezen en tips voor als je een wolf tegenkomt en adviseert om honden aangelijnd te houden. Burgemeester Joon van gemeente Harderwijk: “De Veluwse bossen zijn voor mensen een plek om te recreëren, maar vormen ook het leefgebied van groot wild als reeën, zwijnen en sinds een paar jaar ook wolven. De komst van de wolf zorgt dat we opnieuw na moeten denken over of en hoe we op een prettige veilige manier kunnen samenleven.”

Ander DNA onderzoek wolf/hond incidenten nodig 

In de dierenkliniek is DNA afgenomen bij de hond die is aangevallen. Normaal gesproken wordt in Wageningen onderzocht of het inderdaad om een wolvenaanval gaat. Het onderzoeksinstituut gaf aan dat de methode die ze gebruiken niet geschikt is voor incidenten tussen een wolf en een hond. Het DNA van een wolf en een hond lijken te veel op elkaar om een betrouwbare conclusie te trekken. Dit geldt ook voor het DNA afgenomen na het incident bij het Zandenbos in Nunspeet 2 weken geleden. We onderzoeken momenteel of er een methode is die met DNA van incidenten tussen wolf en een hond wel een goed resultaat op kan leveren.  

“Meer ruimte nodig om in te grijpen” 

De afgelopen tijd vonden in Gelderland en Utrecht verschillende ernstige incidenten plaats tussen een hond en vermoedelijk een wolf. Zelfs een kind was betrokken bij een incident. Harold Zoet: “Mensen durven het bos niet meer in met hun hond. Dit kan zo niet, we moeten meer ruimte krijgen om in te grijpen. We zouden veel makkelijker een wolf weer schuw moeten kunnen maken bij dit soort incidenten.”

Alleen bij zeer dreigende situaties mag bij hoge uitzondering en onder hele strikte voorwaarden direct ingegrepen worden door de burgemeester. Er bestaan geen bevoegdheden in situaties die niet acuut levensbedreigend zijn, maar wel vragen om direct ingrijpen. 

Alert en hond kort aangelijnd 

We adviseren mensen alert te zijn en hun hond kort aangelijnd te houden in de Veluwse bossen. Ook is er een folder beschikbaar over wat je moet doen als je een wolf tegenkomt. Binnenkort is er een overleg met de burgemeesters van gemeenten op de Veluwe om goed voorbereid te zijn op incidenten met wolven.