Voorbereidingen bouwlocatie Nettelhorsterbrug

Met ingang van maandag 28 oktober 2024 worden de werkzaamheden op de bouwlocatie van de Nettelhorsterbrug in Lochem hervat. Het betreft voorbereidende werkzaamheden voor de opbouw van de Nettelhorsterbrug.
Gepubliceerd op: 22-oktober-2024

Hervatten werkzaamheden 

Begin november komen de eerste nieuwe brugdelen aan in Lochem die dienen ter vervanging voor de onherstelbaar beschadigde delen. Deze werden veroorzaakt door het hijsongeval van 21 februari 2024. Voor de ontvangst van de nieuwe onderdelen zijn vanaf 28 oktober hijskranen en ander rijdend materieel op het bouwterrein aanwezig. Ook vinden er op de bouwlocatie voorbereidende constructiewerkzaamheden plaats, zoals bijvoorbeeld het lassen en het (opnieuw) plaatsen van de tijdelijke ondersteuningsconstructie. Dit bestaat uit het opbouwen van de tweede bouwtoren en het plaatsen van steunpunten. 

Vervangende brugonderdelen  

De nieuwe vervangende brugonderdelen worden gemaakt bij de aannemer in België en komen per schip naar de bouwlocatie aan het Twentekanaal in Lochem. Begin november betreft dat het deel van het brugdek waarop het boogdeel terechtkwam en de einddwarsdrager. Dit verbindingsstuk tussen het brugdek en de brugbogen raakte tijdens het ongeval licht beschadigd.

Verdere planning en communicatie 

Tijdens het hele bouwproces is het bouwterrein niet toegankelijk voor onbevoegden. Naar verwachting vinden de hijswerkzaamheden van de boogdelen van de Nettelhorsterbrug in december plaats. Over deze werkzaamheden en de planning van het gehele project N346 Schakel Achterhoek-A1 volgt eind november meer informatie.

Achtergrond  

De Nettelhorsterbrug is onderdeel van het project N346 - Schakel Achterhoek A1. Provincie Gelderland legt in gemeente Lochem een rondweg aan met deze nieuwe brug over het Twentekanaal. Dit om de doorstroming en verkeersveiligheid in het gebied te verbeteren. Bouwbedrijf BAM voert de werkzaamheden uit. De rondweg wordt in 2025 opengesteld.  

Op 21 februari 2024 ging het tijdens hijswerkzaamheden van de brugboog mis en stortte een boogdeel naar beneden. Hierbij overleden 2 medewerkers en raakten 2 andere medewerkers ernstig gewond. De bouwwerkzaamheden op deze bouwlocatie zijn hierna stilgelegd. De onderzoeken van de arbeidsinspectie en Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de oorzaak van het ongeval lopen nog.

Afgelopen zomer zijn de delen van de Nettelhorsterbrug bouwkundig onderzocht. De onherstelbare delen van de brug zijn verwijderd van de bouwlocatie en opnieuw gemaakt. De niet beschadigde delen worden alsnog gebruikt.