Alle zintuigen worden geprikkeld
Geef ogen en oren de kost, voel klei en natuursteen, ruik de grond en proef het lekkers dat eruit komt. Alle zintuigen worden geprikkeld rond de tentoonstelling ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Het programma is gericht op aandacht en rust, u wordt stap voor stap meegenomen. U bent van harte welkom om binnen te lopen!
Voelen
Onder leiding van keramiste Lobke Vrensen ontdekt u Gelderse klei. Voel de klei in uw handen en maak een duimpotje. Dit holle potje wordt vervolgens op zijn kop als bolletje onderdeel van een landschap/kunstwerk van klei. Prikkel uw zintuigen daarnaast nog meer door op kousenvoeten langs de tentoonstelling te lopen en de grond onder uw voeten te voelen.
Zien
Bekijk de korte, abstracte film Planktonium, gemaakt door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. Over wonderschone wezens uit Nederland die zo klein zijn dat u ze met het blote oog niet kunt zien. Toch zijn ze in grote aantallen in elk water te vinden. Het is een reis naar een onbekend universum, bewoond door alien-achtige wezens. Prikkel daarnaast uw zintuigen door met bodemdeskundige Gea Wissels onder een microscoop naar de samenstelling van de bodem en haar diertjes te kijken.
Proeven
Hoe smaken groenten uit de Duivense grond, gegaard op Gelderse turf? Plantaardig materiaal is geperst en gedroogd tot briketten, waarmee knollen, bieten en wortels zijn gerookt. Een knol gerookt op briketten in de winter is als het opeten van de warme groenten van de zomer. Proef het hapje gemaakt door chef-kok Rens Pörtzgen. Hij kijkt graag naar eten als een manier om mensen op hun gemak te stellen terwijl hij zijn blik op zowel het heden als het verleden deelt.
Ruiken
Het verschil in geur van Gelderse grondsoorten ervaren? Bodemdeskundige Gea Wissels nodigt u uit om verschillende grondsoorten te ruiken.
Horen
We nodigen u uit om de tentoonstelling ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’ te bekijken terwijl u luistert naar toepasselijke muziek. Speciaal voor de Uitnacht is muziek geselecteerd die aansluit op kunstwerken uit de tentoonstelling. Neem voor deze activiteit eigen oordopjes of een koptelefoon mee en een telefoon om QR-codes mee te scannen.