Subsidie voor stikstofvermindering met innovatieve stal

Een melkveehouder in Zelhem gaat een Vrijlevenstal bouwen en deze samen met onderzoeksorganisatie TNO monitoren. Dit is een open diervriendelijke stal met naar verwachting 75% minder stikstofuitstoot dan een normale stal. Provincie Gelderland draagt ruim € 400.000 bij.
foto van Hanskamp Agrotech BV - Stal van Maatschap G. Kuiper en R.W.M. Kemper in Blesdijke
Gepubliceerd op: 19-juli-2024

Subsidie niet-bewezen innovaties

Onze bijdrage komt uit de subsidieregeling ‘Investeringen in niet-bewezen brongerichte stikstofreducerende innovaties in stalsystemen’. Met deze regeling ondersteunt provincie Gelderland agrariërs die experimenteren met innovatieve stalsystemen en -ideeën.

Vrijlevenstal

Een Vrijlevenstal is een open koeienstal met een zandbed. Mest en urine worden direct gescheiden. De mest wordt snel afgevoerd van het zandbed waardoor ammoniak en methaan niet vervliegen in de stal. De urine zakt in het zandbed weg en wordt via een afvoersysteem naar een silo gepompt. De uitstoot van methaan en stikstof in en om de stal wordt met sensoren de hele tijd gemeten. 

Veelbelovende resultaten met innovatie 

Er zijn al verschillende bedrijven in Gelderland met innovatieve stalsystemen die getest en gemonitord worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De behaalde stikstofreductie is fors, en meten is weten is haalbaar doordat sensoren steeds beter worden. Ook verbetert vaak het dierenwelzijn bij nieuwe stalsystemen.  

Wij zetten ons in om technische innovaties te beschermen en werken eraan om doelsturing mogelijk te maken. Doelsturing houdt in dat de overheid geen middelen maar milieudoelen voorschrijft. Monitoren met sensoren is daarbij belangrijk. 

Gelderse Stikstofregelingen  

Wij hebben verschillende subsidieregelingen om de stikstofuitstoot in Gelderland naar beneden te krijgen. Naast deze innovatieregeling is er bijvoorbeeld een regeling voor managementmaatregelen voor melkveehouders. Van een aantal stikstofregelingen zijn de voorwaarden versoepeld. Daardoor is het makkelijker om er gebruik van te maken. 

Binnenkort opent ook een Gelderse subsidieregeling voor (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging. Deze ligt momenteel in Brussel voor goedkeuring.

We steunen innovaties van harte

Projecten zoals deze zijn belangrijk voor de hele sector. Als dit stalsysteem voldoende bewezen is, kan het breed ingezet worden en kunnen we de stikstofuitstoot fors laten dalen. Daarom steunen we dit soort innovaties van harte.

Harold Zoet

Gedeputeerde Lanbouw en Stikstof