Subsidie voor culturele instellingen van Gelders belang

Culturele topinstellingen die jaarlijks geld van provincie Gelderland krijgen, moeten bijdragen aan een toegankelijk en verschillend cultuuraanbod voor alle Gelderlanders. We beoordeelden daarom de subsidies opnieuw.
Gepubliceerd op: 28-juni-2024

7 instellingen behouden hun subsidie, bij 2 instellingen stopt de subsidie en bij 2 instellingen stellen we aanvullende voorwaarden. 

Cultuur toegankelijk voor elke Gelderlander

Cultuur is van, en voor iedere Gelderlander. Gelderland kent een rijk cultureel aanbod. Wij willen dat elke inwoner aan een culturele activiteit in Gelderland mee kan doen en dat instellingen samenwerken. Het geld hiervoor, blijft hetzelfde. We beoordelen de subsidies op een nieuwe manier. Dit doen we om ervoor te zorgen dat onze culturele instellingen een duidelijke bijdrage leveren voor iedere Gelderlander.

4 criteria

De instellingen die deze bijdrage leveren, blijven subsidie ontvangen. Wij toetsen dit op basis van de volgende regels:

  • Culturele instellingen zorgen samen voor een cultuuraanbod voor iedereen in Gelderland.
  • Een instelling moet zoveel mogelijk inwoners, uit alle regio’s in Gelderland bereiken. 
  • Een instelling onderscheidt zich op het gebied van: onderwijs, betrokkenheid, vernieuwing en/of talentontwikkeling en is daarmee een voorbeeld voor andere instellingen en makers.
  • Een instelling draagt bij aan een sterk cultureel netwerk, door het innemen van een schakelpositie. Tussen lokaal, provinciaal en (inter-) nationaal niveau. Dit laten ze zien door mee te doen aan provinciale netwerken en samenwerkingen.

Subsidie voor 7 instellingen zeker, 2 onder voorwaarden

De instellingen die hun subsidie behouden zijn: De Nieuwe Oost, Go Short, IJsselbiënnale, Introdans, Nationale Jeugdorkesten Nederland, Phion en Theater Oostpool. De subsidie aan Music Meeting en Nederlandse Reisopera stopt. Biënnale Gelderland en Orkest De Ereprijs moeten voldoen aan aanvullende voorwaarden om in aanmerking te blijven komen voor subsidie. 

Geen bezuiniging

Het opnieuw beoordelen van de subsidies voor topinstellingen is geen bezuiniging. Geld blijft beschikbaar voor cultuur. Na de zomer kijken wij hoe we het geld gebruiken voor de Gelderse culturele sector. Het uitgangspunt is dat het aanbod voor verschillende Gelderlanders interessant is.