Steun voor plannen in Rekken en Gendringen

In de Achterhoek maken leegstaande panden ruimte voor onder andere de bouw van woningen. In Rekken wordt daarnaast een monumentaal café gerenoveerd en in Gendringen komt een nieuwe supermarkt.
Gepubliceerd op: 23-mei-2024

Behoud monumentaal café in Rekken 

In Rekken ontwikkelde een burgerinitiatief plannen voor onder andere het bouwen van woningen. Met de uitvoering van de plannen verdwijnen leegstaande panden en wordt de leefbaarheid versterkt. Het monumentale café Kerkemeijer, met historisch winkeltje, wordt gerestaureerd en toekomstbestendig gemaakt.  De vloeren en wanden worden geïsoleerd en er komt een warmtepomp. Op de plek van de feestzaal en bowlingbaan worden 12 betaalbare woningen gemaakt, met aandacht voor duurzaamheid. De openbare ruimte krijgt parkeerplaatsen, wadi’s (waterafvoer en –opslag) en er is aandacht voor biodiversiteit. Naast het café wordt een terras aangelegd dat ook benut gaat worden door de naastgelegen B&B in de voormalige Rooms-Katholieke kerk Martelaren van Gorcum. 

Integrale aanpak in Gendringen

De afgelopen jaren sloten in Gendringen diverse winkels en vergrijst de bevolking. Daardoor zijn er panden die structureel leegstaan. In het centrum worden 2 locaties in samenhang ontwikkeld: de Woonplaza aan de Anholtseweg en de supermarktlocatie aan de Grotestraat. Hiermee pakken ze langdurige leegstand aan en krijgt het dorp een compacter centrum. Op de Grotestraat komen 30 betaalbare, levensloopbestendige woningen zonder gasaansluiting. Dit zorgt voor doorstroming in het woningaanbod. Op de Anholtseweg komt een nieuwe supermarkt met parkeerplaatsen en groen. Hiermee verbetert de route voor bevoorrading en neemt de verkeersoverlast af. De gemeente betrok inwoners en ondernemers bij de plannen voor de kern van Gendringen. 

Steun provincie

Wij verlenen subsidie vanuit Steengoed Benutten aan beide projecten. Met Steengoed Benutten helpt provincie Gelderland gemeenten om leegstand tegen te gaan.