Staten en Eerste Kamer spreken over energie en wonen

Provinciale Staten bezochten op donderdag 6 juni 2024 samen met het provinciebestuur de Eerste Kamer. Ook buurprovincie Overijssel nam deel aan het bezoek in Den Haag. De 2 provincies bepaalden zelf de onderwerpen voor het gesprek: energietransitie en wonen.
Gepubliceerd op: 6-juni-2024

Samenwerking 

De landelijke en de Gelderse politiek hebben verschillende rechten en taken. Maar bij veel onderwerpen die voor de provincie belangrijk zijn, is ‘het Rijk’ een belangrijke partner. Bijvoorbeeld bij het bouwen van nieuwe woningen. Nieuwe huizen moeten goed bereikbaar zijn en aangesloten kunnen worden op het energienet. Maar op dat energienet is het druk. Dat zorgt voor uitdagingen. Daarbij hebben we elkaar nodig. Het is daarom belangrijk om te bespreken hoe volksvertegenwoordigers goed kunnen samenwerken.

Een bijzondere verbinding 

Provinciale Staten en de Eerste Kamer zijn ook op een andere manier met elkaar verbonden. De leden van de Eerste Kamer zijn namelijk gekozen door Statenleden. Dat gebeurt eens in de 4 jaar met ‘getrapte’ verkiezingen, wat betekent dat er meerdere stappen zijn. Eerst kiezen inwoners per provincie de leden van Provinciale Staten en de kiescolleges. Zij kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.

Opnieuw traditie 

Het bezoek aan de Eerste Kamer was sinds 2003 een succesvolle traditie. Maar door de coronaperiode en de verkiezingen van 2023 ging het een aantal keer niet door. Met dit bezoek is de traditie doorgezet. De komende jaren blijven Provinciale Staten en de Eerste Kamer elkaar opzoeken.