Start inspraakprocedure geluidproductieplafonds

We zorgen ervoor dat geluid voor inwoners langs provinciale wegen niet te veel toeneemt. Dat doen we met geluidproductieplafonds. Daarin staat hoe hard het geluid maximaal mag zijn. Vanaf 22 juli 2024 kunt u het Ontwerp Gelderse geluidproductieplafonds inzien en hier een mening over geven.
Gepubliceerd op: 22-juli-2024

Provincie moet toename geluid langs wegen beperken

Sinds de Omgevingswet op 1 januari 2024 inging, hebben we een nieuwe verantwoordelijkheid: de toename van geluid door de toename van het verkeer beperken door geluidproductieplafonds vast te stellen. Want langs provinciale wegen wonen Gelderlanders en die moeten we beschermen tegen geluidsoverlast. 

Digitaal rekenmodel

Met de geluidproductieplafonds leggen we vast hoeveel geluid een weg veroorzaakt. Daarvoor gebruiken we rekenmodellen. De modellen gebruiken alleen de factoren die betrekking hebben op de weg zelf. Als wegbeheerder zijn dat ook de factoren waar we invloed op kunnen uitoefenen. Het RIVM beheert deze rekenmethode. Voor ieder punt is berekend hoe hard het geluid daar mag zijn. Dit maximum noemen we het geluidproductieplafond.

Voorkomen dat geluid te hard wordt 

Als het geluid harder is dan de vastgestelde waarde van een geluidproductieplafond, moeten we maatregelen nemen zodat de hoeveelheid geluid van de weg weer voldoet aan de waarde. 1 keer in de 5 jaar zijn we verplicht een monitoringsrapport te maken waarin we aan inwoners laten zien of de waarden worden overschreden. Dat berekenen we. Daarvoor houden we rekening met alle wijzigingen die zich op of aan de weg hebben voorgedaan (inclusief de verkeersdrukte). We gebruiken die informatie om op tijd plannen te maken om toekomstige overschrijdingen te voorkomen.

Meer voor inwoners betekenen

Gedeputeerde Gezonde en veilige leefomgeving Ans Mol: “We gaan dus geluidsgegevens verzamelen. Zodat we goed kunnen berekenen wat de geluidsproductie van auto’s op onze wegen is. Wat mij betreft gaan we bekijken of we vanaf 2026 onze geluidsnormen verder kunnen aanscherpen. Op een aantal wegen waar weinig groei van verkeer wordt verwacht, doen we dat al meteen vanaf het begin. Zodat we hierin eerder en meer voor inwoners kunnen betekenen.” 

Reageren op de plannen

Van 22 juli tot en met 2 september 2024 kan iedereen op het ontwerp-besluit geluidproductieplafonds reageren door een zienswijze in te dienen. Dit kan schriftelijk of mondeling. Meer informatie hierover en het Ontwerp Gelderse geluidproductieplafonds vindt u in het Provinciaal blad 2024, 10842.

Volgende stap

Na de zienswijzeperiode bundelen en beantwoorden we alle reacties. We beoordelen alle zienswijzen zorgvuldig. Deze kunnen leiden tot een aanpassing van de geluidproductieplafonds. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, ontvangt informatie over hoe we hiermee zijn omgegaan. Naar verwachting stellen Provinciale Staten in december 2024 de definitieve geluidproductieplafonds vast. Deze publiceren we in het elektronische publicatieblad en via de website van geluidgegevens.