Sneller biobased (ver)bouwen in Stedendriehoek

De Stedendriehoek gaat in 2025 versneld biobased (ver)bouwen. Gebruik van biobased materialen (materialen die uit de natuur komen en ecologisch verantwoord worden geteeld) leidt tot minder CO2-uitstoot en minder energieverbruik bij productie. Deze manier van bouwen is duurzamer en daar dragen wij financieel aan bij.
Gepubliceerd op: 10-december-2024

Samenwerken 

Agrariërs, verwerkers (makers van bouwmaterialen), bouwbedrijven, architecten, producenten en overheden gaan duurzame bouwmaterialen uit de regio toepassen. Dit zijn de gemeenten die meewerken: 

  • Apeldoorn
  • Brummen
  • Heerde
  • Voorst. 

De gemeenten werken samen met de volgende woningcorporaties: 

  • Woonbedrijf Ieder1
  • Veluwoning;
  • En woonstichtingen: Rentree, Triada, IJsseldal Wonen. 

Samen met Waterschap Vallei en Veluwe gaan ze hier in 2025 mee aan de slag. 

Op 6 december 2024 ondertekenden zij de deal Biobased (Ver)Bouwen 30-30-30. Dat betekent dat we sneller kunnen werken aan de gezamenlijke ambitie: 30% van de verduurzamings- en nieuwbouwopgave in 2030 met 30% biobased materialen (30-30-30). 

Van plant tot pand 

Tot 2030 moeten er in Gelderland ruim 104.000 nieuwe woningen bij komen, waarvan een deel in de Stedendriehoek. Dat moet snel, betaalbaar, flexibel en duurzaam. Door de toepassing van biobased materialen, wordt flink bespaard op CO2. Dit start al bij het groeien van de vezelgewassen, daarna het veel lagere energieverbruik bij productie en vervolgens de opslag. De regio Stedendriehoek werkt sinds 2023 aan een ketensamenwerking ‘van plant tot pand’. Het doel hiervan is om de overgang naar een duurzame biobased leefomgeving te versnellen. Dit sluit aan op het regionale programma Slimme Groene Verstedelijking. 

Boeren 

Vezelgewassen worden ingezet als aanvullend verdienmodel voor boeren die moeten afschalen met vee of naar een meer natuurinclusieve vruchtwisseling overgaan. Ze verdienen aan de teelt van vezels, ecosysteemdiensten en de opslag van koolstof via koolstofcertificaten. Deze overgang past goed in de VLGG-doelstellingen (Vitaal Landelijk Gebied Gelderland): stikstof, klimaat, natuur en waterkwaliteit. Door CO2 intensieve materialen te vervangen door regionaal geteelde biobased bouwmaterialen verlaagt de bouwsector zijn CO2-uitstoot. 

Onze rol 

Wij ondersteunen het programma Building Balance, de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). Daarmee ondersteunen wij indirect ook 2 bestaande Gelderse ketens ‘van land naar pand’: ‘Samen Biobased Bouwen’ in de Achterhoek en ‘Boeren voor Biobased Bouwen’ in de Stedendriehoek. Building Balance richt zich op het stimuleren van het gebruik en ontwikkeling van biobased materialen in de bouw in Nederland. Deze materialen zijn belangrijk voor het bouwen van nieuwe huizen maar ook heel belangrijk om oudere huizen te kunnen isoleren en/of verduurzamen. Daarnaast is het doel om knelpunten die biobased bouwen belemmeren, zoals de certificering en de ketensamenwerking, op te lossen.