Samen wonen op een groot erf in Doesburg

Vrijdag 31 januari 2025 was de feestelijke opening van het project Nijhof Erfdelen Doesburg. Op het voormalig boerenerf in het buitengebied wonen sinds kort 8 huishoudens: 15 volwassenen en 7 kinderen.
Gepubliceerd op: 31-januari-2025

Samen bouwen en samen wonen 

De vraag naar woningen is groot en het aanbod sluit niet altijd aan bij wat mensen zoeken. Daarom nemen ze steeds vaker samen het initiatief om woningen te bouwen en zelf te zorgen voor een prettige woonomgeving. Een boerenerf delen met verschillende soorten huishoudens is hier een goed voorbeeld van. In Doesburg namen 2 inwoners het initiatief om met 7 andere huishoudens woningen te creëren op een vrijgekomen boerenerf. En dat deden ze met succes. Vrijdag 31 januari 2025 was de officiële opening van het project Nijhof Erfdelen Doesburg. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil was hierbij aanwezig.

Van boerenerf naar woonerf 

Marlies de Groot en Nic Drion wonen sinds maart 2021 in de boerderij. Ze hebben nu hun droom werkelijkheid gemaakt: samenleven op een gedeeld erf, met een diverse groep mensen, die naar elkaar omkijken en respect hebben voor de omgeving en de natuur. Het woningbouwproject is een initiatief van inwoners, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Samen verbouwden en verduurzaamden zij de oude boerderij, en maakten ze 7 extra woningen. Waaronder 2 in de monumentale schuur uit 1904 en 5 nieuwbouwwoningen op het achtererf. Zo bleef de structuur van het boerenerf behouden. En op het erf is genoeg ruimte voor kinderen om te spelen en voor volwassenen om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in de (moes)tuin, boomgaard of op het gezamenlijke terras. U vindt meer informatie op de website van Erfdelen Doesburg

Inwoners maken omgeving mooier en fijner

Dit project is een mooi voorbeeld waarin meerdere van onze ambities samenkomen. Deze inwoners maken beter gebruik van de bestaande ruimte, doordat er nu 8 huishoudens op 1 erf wonen. Ook behouden ze zo prachtige monumentale panden, die klaar zijn voor de toekomst, kijken de bewoners om naar elkaar én versterken zij samen de leefbaarheid van de buurt.

Dirk Vreugdenhil

gedeputeerde Wonen, Ruimte en Leefbaarheid

Grote interesse voor erfdelen 

De initiatiefnemers merkten dat veel mensen op het voormalige boerenerf willen wonen. Nic Drion: “Door alle ontwikkelingen in de landbouw komen er de komende jaren veel boerenerven vrij. Tegelijkertijd is er veel behoefte aan nieuwe woningen en aan nieuwe vormen van wonen. Met alle belangstelling voor ons project hadden we minstens 10 projecten kunnen starten!” 

Hulp van overheden 

Dit soort projecten ontwikkelen is niet makkelijk en duurt lang, vanwege procedures en bestemmingsplannen die aangepast moeten worden. Bij dit project hielp de lokale, regionale en landelijke overheid zodat het lukte. Gemeente Doesburg is enthousiast over het woonproject in het buitengebied en hielp, door in te stemmen met het bestemmingsplan. Dat bood uiteindelijk ruimte voor 8 kleinere woningen, van 80 tot 125 vierkante meter. Wethouder Birgit van Veldhuizen-Van Oort: “Als Doesburg zijn we erg blij met dit prachtige initiatief. Het gehele concept van samen bouwen en samen wonen past goed in dit gebied. En de ongelofelijke inzet van de initiatiefnemers in dit project is prijzenswaardig.”    

Ook wij hielpen mee. We ondersteunen collectieve wooninitiatieven al een aantal jaren met kennis en subsidie. Omdat het project ook de leefbaarheid en vitaliteit van het platteland flink versterkt en de initiatiefnemers bestaande gebouwen beter benutten, kregen ze ook geld voor de transformatie van het boerenerf en de leegstaande panden. Tot slot gaf ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie.