Een compleet beeld voor de toekomst
Jan vindt de term ‘ontzorgingsprogramma’ mooi gekozen, maar stiekem is verduurzaming wel iets dat scholen erbij krijgen. Hij legt uit: "Bestuurders hebben vaak andere prioriteiten, zoals het huidige personeelstekort. Maar als we de gezamenlijke verantwoordelijkheid oppakken met scholen en gemeenten, dan kunnen we grote stappen zetten."
Ik raad scholen zeker aan deel te nemen aan Klimaatklaar Gelderland. Het is niet veel werk. Een duurzaamheids-adviseur loopt een dagje mee in je school, ze vragen technische informatie op en dan heb je een compleet beeld voor de toekomst.
"Niet alles is in één keer te realiseren, maar telkens kleine stapjes maken uiteindelijk een grote omwenteling."
Actieve provincies
Jan kreeg een e-mail vanuit provincie Gelderland met uitleg over het gesubsidieerde ontzorgingsprogramma. Een programma bedoeld om vastgoedeigenaren, zoals die van scholen of stichtingen te begeleiden in de verduurzaming. Hij vond het een mooi initiatief: “Mijn core business ligt niet bij de verduurzaming van gebouwen, maar bij de kinderen en jongeren, en mijn medewerkers. Dus ik vind het heel gaaf dat de provincie hier zo actief in is.” Na het lezen van de brochure en een gesprek op school was Jan om. De provincie bood in samenwerking met het Rijk bovendien ook nog eens aan de school in Hilversum mee te nemen in het plan. Jan vertelt enthousiast:
En dat vind ik mooi; dat het je als provincie niet uitmaakt waar je het doet, als je het maar doet!
De school kreeg een mooie energiescan van beide locaties én een plan waarin staat wat ze kunnen doen én wat het oplevert.
Even schrikken
De kosten voor de verduurzaming van de schoolgebouwen zijn aanzienlijk, volgens Jan. Hij legt uit: “Als je een gemiddeld woonhuis gaat isoleren, dan ben je geld kwijt. Maar als je een school gaat isoleren, dan kunnen de kosten flink oplopen. Je kunt niet tegen leerlingen zeggen: jullie krijgen geen rekenboek, want we gaan eerst de spouwmuren doen. Je moet alles op de lange termijn inplannen."
Daar heb ik expertise van buitenaf voor nodig, en dat biedt de provincie.
Jan kreeg een uitgebreid rapport met een PowerPoint erbij die voor iedereen goed leesbaar was. Best knap, volgens Jan, want het gaat om best complexe technieken en ontwikkelingen. Jan vertelt: “We nemen het mee in ons meerjarenplan en nu al in de huidige verbouwingen. Als we een stuk bijbouwen, maken we dat meteen energieneutraal. Dan zetten we er een warmtepomp bij, in plaats van op het centrale systeem aan te sluiten. Met de huidige gasprijzen moeten we toch zelfvoorzienend worden in de energie.”
Maak verduurzaming zichtbaar
Jan vindt het niet alleen belangrijk om energieneutraal te worden, hij wil de leerlingen ook wat meegeven. Hij legt uit:
We zijn in Nederland altijd geneigd verduurzaming weg te stoppen, maar ik vind dat je het juist moet laten zien.
"6 ½ jaar geleden hebben we zonnepanelen laten plaatsen mét een groot scherm in de hal waarop iedereen kan zien wat het oplevert. Hoeveel CO2 hebben we bespaard, hoeveel planten hebben we symbolisch geplant? Ik geloof heel erg in de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Die begint in Nederland, maar gaat natuurlijk veel verder, over de hele wereld. Daar hebben we geen invloed op, maar we kunnen wel een voorbeeld geven.”