Routekaart om kosten te besparen en duurzaam te produceren

Bij remanufacturing worden gebruikte producten, componenten of onderdelen hersteld of vernieuwd tot ze weer van uitstekende kwaliteit zijn. Belangrijk in een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing centraal staan in de maakindustrie. De Routekaart Remanufacturing helpt ondernemers daarbij.
Gepubliceerd op: 29-mei-2024

Routekaart 

Machineproducenten Royal Kaak (Terborg), Nooteboom Trailers (Wijchen), Pillen Group (Lichtenvoorde), VMI Group (Epe) en Hencon (Ulft) kregen de routekaart 28 mei 2024 van Sonja Sprokkereef, concernmanager Economie & Innovatie bij provincie Gelderland. Daarbij vertelde ze dat in het coalitieakkoord 2023-2027 staat dat de provincie ondernemers helpt bij digitalisering, innovatie, de energietransitie en duurzaamheid. 

Routekaart Remanufacturing

Weten hoe jij je productieproces goedkoper en duurzamer kunt maken met remanufacturing?

Mkb klaar voor de toekomst

Met de instrumenten van BOOST, assessments en deze routekaart bijvoorbeeld, kunnen we ondernemers helpen zich klaar te maken voor de toekomst. 

Sonja Sprokkereef

Concernmanager Economie & Innovatie

In de praktijk 

Op ‘De route naar remanufacturing in 7 stappen’ volg je de stappen van je productieproces, maar dan in omgekeerde volgorde. Je begint met achterhalen waar de producten zijn die je opnieuw wilt gebruiken en hoe je die terug kunt halen. Vervolgens beoordeel je de teruggekomen producten en reinig, repareer of vervang je onderdelen. Die remanufactured producten verkoop je opnieuw, waarbij je voor langdurig en onbezorgd gebruik zorgt. In de laatste stap veranker je dit proces in je bedrijfsvoering, zodat remanufacturing ‘business as usual’ (onderdeel van je bedrijf) wordt. 

De routekaart is gemaakt door BOOST en geeft inzicht in de voordelen en mogelijkheden van remanufacturing. Maar ook in de uitdagingen die er zijn voor je het proces goed in praktijk kunt brengen.