Rijkssubsidies voor Gelderse culturele instellingen bekend

De Raad voor Cultuur maakte op 3 juli bekend, dat 9 Gelderse culturele instellingen de komende 4 jaar in aanmerking komen voor rijkssubsidie. Dat is er 1 meer dan in de vorige periode.
Gepubliceerd op: 5-juli-2024

Dit staat in het vierjaarlijkse advies van de Raad voor Cultuur. Met daarin het besluit over welke cultuur voor Nederland onmisbaar is. 

Gelderse instellingen

In Gelderland gaat dat om: 

  • Symfonieorkest Phion
  • Theater Oostpool
  • Dansgezelschap Introdans
  • De Nieuwe Oost
  • Kultuurbarbaar (De Staat) 
  • Popwaarts (Popronde)
  • Museum Het Valkhof-Kam
  • Festival State of Fashion
  • theatergroep De Horde
Portret Peter Drenth

Instellingen die onmisbaar zijn voor cultuur in Nederland

Oost-Nederland behoudt hetzelfde aantal instellingen die behoren tot de Basisinfrastructuur (BIS) cultuur. In Gelderland komt er zelfs 1 instelling bij: jeugdtheater gezelschap De Horde. Daar ben ik zeker tevreden over. We zetten in Gelderland in op talentontwikkeling en willen dat cultuur voor iedereen toegankelijk is. Dit draagt daar zeker aan bij.

Peter Drenth

Gelders gedeputeerde cultuur

Teleurgesteld over wegvallen Nationaal Jeugdorkest

Ook maakten 6 rijkscultuurfondsen bekend waar de komende 4 jaar geld naar toe gaat. Voor Oost-Nederland neemt het aantal instellingen dat geld krijgt via 1 van de fondsen iets toe. En er verschuift het een en ander. Opvallend is, dat Nationaal Jeugdorkest Nederland geen geld krijgt. De beoordeling is voldoende, maar het geld van het Fonds voor Cultuurparticipatie is op. Peter Drenth: “Daarover ben ik echt uitermate teleurgesteld. Wij hebben als provincie onlangs juist besloten NJON te steunen. NJON is uniek, en belangrijk voor de talentontwikkeling in de klassieke muziek.”

Zorg over verdeling over Nederland

Er zijn overigens meer voorbeelden van culturele instellingen die positief zijn beoordeeld, maar buiten de boot vallen doordat het geld binnen een fonds op is. Drenth: “In totaal zijn er iets meer instellingen die geld krijgen vanuit de BIS of vanuit de cultuurfondsen in Oost-Nederland. Dat betekent niet dat er sprake is van een meer evenredige verdeling over heel Nederland. Er zijn voldoende aanvragen gedaan, maar die zijn niet allemaal gehonoreerd. Dat is voor mij een punt van zorg.”