Resultaten programma Wijk van de Toekomst gevierd

Afgelopen jaren zetten 132 Gelderse wijken zich in, voor een duurzame toekomst van de buurt. Met hulp van het programma ‘Wijk van de Toekomst’ werkten bewoners samen met hun gemeente en partners aan een duurzame leefomgeving. Deze vorm van ondersteuning stopt. Samen met wijkbewoners stonden we stil bij de resultaten.
Gepubliceerd op: 28-juni-2024

Succesvol programma 

Het programma Wijk van de Toekomst, dat in 2015 is opgezet door het Gelders Energieakkoord, bereikte veel in de afgelopen jaren: 132 wijken in 44 Gelderse gemeenten deden mee. Enthousiaste Gelderse bewoners en ambtenaren zetten zich in, om de energie- en warmtevoorziening in de wijk toekomstbestendig te maken. Het ondersteuningsteam van het programma organiseerden de afgelopen jaren 42 kennisbijeenkomsten en meer dan 300 één-op-één maatwerk begeleidingsgesprekken om de warmtetransitie op gang te brengen. Bewoners konden in het netwerk kennis uitwisselen en van elkaar leren. Hierdoor gaat het verduurzamen en vergroenen steeds sneller.  

De oogst vieren  

Op maandagmiddag 24 juni 2024 vierden we de successen van het programma met een feestelijk moment in Arnhem. We sluiten een nu een fase af, dus tijd om te oogsten. Gedeputeerde Ans Mol ontving uit handen van het ondersteuningsteam de zogenoemde ‘oogstmand’. Die middag stonden we stil bij wat we samen bereikten en hoe de wijken nu zelf verder gaan met de warmtetransitie. Want hoewel de ondersteuning van het programma stopt, gaat die transitie gewoon door. Provincie Gelderland blijft de warmtetransitie op andere manieren ondersteunen. Om zo huizen in Gelderland te verduurzamen en uiteindelijk de klimaatdoelen te halen. 

Portret Ans Mol

Vanmiddag hoorde ik mooie verhalen van bewoners die zich met veel energie inzetten voor de wijk.

Natuurlijk met als hoofddoel de energietransitie, maar misschien nog wel veel belangrijker vind ik de bijvangst: een groter wijkgevoel, meer ontmoetingen onder de bewoners en ideeën die echt vanuit de wijk zelf komen. Niet opgelegd door een overheid. Ik ben blij dat we dit als provincie hebben mogen aanjagen. En als provincie blijven we dit ondersteunen, bijvoorbeeld via subsidies, energieloketten en het Gelders Warmte Infrabedrijf. Instrumenten die ten dienste staan van jullie inwoners. 

Ans Mol

Gedeputeerde

Wij bedanken nogmaals deze groep mensen voor de samenwerking, hun energie en inzet. Samen zetten we mooie stappen: op weg naar een klimaatneutraal Gelderland in 2050. 

Eerlijk gezegd kost het echt wel heel veel tijd, maar ik krijg er zoveel voor terug.

Ik ben trots om dit voor, en samen met de buurt te kunnen doen. Het wijkgevoel is substantieel toegenomen. En uiteindelijk moeten we het samen doen. Ik heb zelfs nieuwe vrienden, van wie ik nu de huissleutel heb. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst! 

Wijkbewoner

Wijk van de Toekomst Nijmegen