Regio Rivierengebied herdenkt 80 jaar vrijheid

In de komende maanden staat Regio Rivierengebied stil bij de lange frontlinieperiode in 1944 en 1945. Er zijn veel activiteiten en evenementen om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.
Gepubliceerd op: 13-november-2024

Deze activiteiten en evenementen ondersteunt provincie Gelderland met een bedrag van € 441.632. Zodat huidige generaties leren van het verleden. 

Fotobijschrift: ‘The Island 44-45 in Park Lingezegen. Fotograaf: Ilya de Milde.

De Betuwe in de frontlinie

 In Regio Rivierengebied heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen achtergelaten. Na het gedeeltelijk mislukken van Operatie Market Garden lag de Betuwe tot de bevrijding 198 dagen in de frontlinie. Dit is de langste frontlinieperiode van West-Europa. Dorpen en steden werden verwoest door bombardementen en onderwaterzettingen. Er volgden evacuaties die nog generaties lang doorwerken. Door het organiseren van activiteiten en evenementen geeft Regio Rivierengebied de verhalen over de vrijheidsstrijd door aan volgende generaties.  

Portret Peter Drenth

Persoonlijke verhalen daarover willen we blijven vertellen

De Tweede Wereldoorlog heeft vooral in de jaren 1944 en 1945 enorme impact gehad op de Regio Rivierengebied. De lokale bevolking was maandenlang op de vlucht, dat werkt generatie op generatie door. De persoonlijke verhalen daarover willen we blijven vertellen. Daarbij is de hulp van vele vrijwilligers van onschatbare waarde. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we ons voor blijven inzetten.

Peter Drenth

Gedeputeerde Vrijheid provincie Gelderland

Veelzijdig regioprogramma 

Tijdens de officiële aftrap op 7 november 2024 van het regioprogramma ter ere van 80 jaar vrijheid in Rivierenland hield Peter Drenth een toespraak. Daarin benadrukte hij het belang van het doorgeven van verhalen over de vrijheidsstrijd in de regio aan volgende generaties. Die verhalen zijn te beleven via onder andere wandel- en fietsroutes, vrijheidsconcerten, belevingspaviljoens met persoonlijke verhalen of een legerplaats in de uiterwaarden. Ook vóór de officiële aftrap op 7 november 2024 waren er al activiteiten in het Rivierengebied. Zo werd in oktober 2024 de frontlinieperiode via ‘The Island ’44-’45 nagespeeld in Park Lingezegen. Een grote groep deelnemers in historische kostuums en vrijwilligers brachten dit stuk geschiedenis van de Betuwe tot leven. Duizenden mensen bezochten de voorstellingen, waaronder veel basisschoolleerlingen. 

Activiteiten  

In het kader van ‘80 jaar vrijheid' organiseert Regio Rivierengebied een inspirerend programma. Overal in de regio zijn activiteiten. Van Zaltbommel tot Culemborg, en van Tiel tot Huissen. Het bereiken van jongeren en het eren van veteranen heeft daarbij speciale aandacht.  

Hoogtepunten uit het programma 

We lichten een aantal activiteiten en evenementen uit: 

  • In april 2025 start het project Keuze Vrijheid gericht op de jongeren in het Rivierengebied. Ze leren over het oorlogsverleden aan de hand van persoonlijke verhalen en historische objecten uit Lingewaard, Buren, Neder-Betuwe, Tiel, en West Maas en Waal. In de belevingspaviljoens kunnen bezoekers luisteren naar de keuzes die mensen toen moesten maken. De vraag komt vanzelf naar boven: wat zou ik doen?  
  • Het jaarlijkse Bevrijdingsdag-evenement Tour de Waal op 5 mei 2025 aan de oevers van de Waal. Van Slot Loevestein tot aan Kasteel Doornenburg, het is feest op meerdere locaties. Hoogtepunten zijn de fietsroutes, broodjesdropping voor de kinderen, de colonne (een rij) met oude legervoertuigen, kunst, muziek en poëzie.  
  • Het Veteranenconcert It’s all about Freedom op vrijdag 17 januari 2025 in sporthal Ligne in Maurik. Door de Koninklijke Luchtmacht met medewerking van solo-zangeres Anneke van Giersbergen. Luchtmachters treden nemen het publiek mee op een emotionele reis langs de route van de bevrijders.  
  • De doorlopende expositie Tweede Wereldoorlog en wederopbouw en het WO2 Informatiecentrum Rivierengebied in Flipje en Streekmuseum Tiel. Hier wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de lokale oorlogsgeschiedenis verteld van Tiel als frontstad en het van Rivierengebied. Het WO2 Informatiecentrum heeft ook een doorverwijsfunctie naar de andere plekken van herinnering en musea in het Gelderse Rivierengebied. 

Bekijk alle activiteiten

Ga naar Gelderland in Vrijheid voor een agenda met álle activiteiten in het kader van '80 jaar Vrijheid'.