Provincie versterkt Gelderse identiteit met erfgoed en cultuur

De komende jaren kiezen we voor cultuur met regionale identiteit. Dit staat in het nieuwe beleid voor erfgoed en cultuur dat Provinciale Staten woensdag 25 september 2024 vaststelden.
Gepubliceerd op: 26-september-2024

Foto: Hervormde Kerk in Geesteren (bron: SteenhuisMeurs)

 

Erfgoed en cultuur verbindt inwoners 

Gelderland is rijk aan erfgoed en cultuur: monumenten, archeologische bodemschatten, historische landschappen, tradities, bibliotheken, festivals, musea en theaters. Ze maken deel uit van onze dagelijkse leefomgeving en verbinden inwoners met elkaar. Erfgoed en cultuur vormen de regionale identiteit van Gelderland.

Regionale identiteit zien en beleven

De Gelderse identiteit gaan we duidelijker maken. In ons nieuwe beleid hebben we thema’s vastgesteld die zorgen voor de zichtbaarheid en de beleving van regionale identiteit. We kiezen voor instellingen en activiteiten die kenmerkend zijn voor Gelderland en bijdragen aan het Gelders belang.

Peter Drenth

Gedeputeerde

Lezen, leren en delen 

We stimuleren bibliotheekwerk, onderwijs en dat mensen mee kunnen doen (participatie). Bijvoorbeeld door een Gelredag te organiseren. Ook onderzoeken we of een Gelders museum haalbaar is. Wij blijven bijdragen aan talentontwikkeling, vernieuwing en het versterken van de culturele infrastructuur. Daarmee bedoelen we dat er in heel Gelderland culturele instellingen zijn, zodat alle Gelderlanders toegang hebben tot cultuur. 

Inwoners helpen meedoen 

Om mee te kunnen doen, moet je beschikken over basisvaardigheden. Maar nog niet alle Gelderlanders kunnen lezen, schrijven en rekenen. Daarom verbreden we het programma Gelderland Geletterd naar een programma Gelderse Aanpak Basisvaardigheden. Dat verbetert ook digitale en rekenvaardigheden. 

Materieel en immaterieel erfgoed 

In de uitwerking van het erfgoedbeleid krijgt immaterieel erfgoed extra aandacht. Immaterieel erfgoed is erfgoed dat je niet kunt vastpakken, zoals culturele tradities en gebruiken. Daarnaast stimuleren wij restauraties, herbestemmingen en verduurzaming van monumenten via leningen en subsidies.

Geld voor erfgoed en cultuur 

Om het nieuwe beleidskader Erfgoed en Cultuur uit te voeren, hebben we geld beschikbaar. Jaarlijks is dat € 34,6 miljoen. Voor de coalitieperiode 2023-2027 reserveerden we daarnaast nog eenmalig € 33 miljoen.