Faunapassage van 4 meter hoog
Het plan was een faunapassage bouwen onder de N225 van 4 meter hoog en 30 meter breed. Onder andere edelherten moesten erdoor kunnen. Die tunnel zou de natuur in het Renkums Beekdal verbinden met die in de uiterwaarden van de Rijn. Dat was één van de doelen van het voormalige provinciaal programma Veluwe 2010.
Extra kosten door extra werk
Maar de onderdoorgang voor dieren pakt te duur uit. De extra kosten komen vooral doordat in het definitieve ontwerp blijkt dat het wegdek van de N225 opgehoogd moet worden. Ook moeten er kabels en leidingen worden verlegd.
Geen noodzakelijke herstelmaatregel
We hebben voor meerdere faunavoorzieningen samen € 8,3 miljoen gereserveerd. Dat geld is bedoeld om Natura 2000-gebieden (Europees beschermde natuur) te herstellen. De faunapassage bij het Renkums Beekdal is geen noodzakelijke herstelmaatregel voor de Veluwe. Daarom kunnen we zo’n grote stijging van de kosten niet verantwoorden. Dit zou namelijk ten koste gaan van faunavoorzieningen op andere plekken in Gelderland waar herstelmaatregelen harder nodig zijn.
Reptielen en amfibieën
Het gaat dan bijvoorbeeld om een faunapassage bij het Rivierklimaatpark en een Ecotunnel bij Landgoederen Brummen. Dit zijn verbindingen tussen natte en droge natuurgebieden voor beschermde diersoorten die op het land en/of in het water leven, zoals reptielen en amfibieën.
Onderzoek beekdalen
We gaan onderzoeken wat er nodig is om de Renkumse en Heelsumse beekdalen te herstellen. Waarschijnlijk starten we in 2025 met landschapsecologische systeemanalyses (LESA’s). Er wordt dan gekeken hoe het vroeger en nu in een gebied gaat. De voorbereidingen hiervoor zijn bezig. Uit deze LESA's blijkt of een betere verbinding tussen droge en natte natuur nodig is en voor welke soorten. We gebruiken hiervoor ook de onderzoeken naar de faunapassage in het Renkums Beekdal.