Presentatie duurzame geluidswand ontworpen door studenten

Op donderdag 3 april 2025 is het proefmodel van de InfraWall gepresenteerd. Dit is een multifunctionele, duurzame geluidswand. Deze wand absorbeert geluid, slaat water op, wekt energie op en verbetert de biodiversiteit in de omgeving. HAN-studenten wonnen met dit ontwerp de duurzaamheidschallenge.
Gepubliceerd op: 3-april-2025

Milieuvriendelijke wand

Het proefmodel van de InfraWall staat opgesteld in de proeftuin voor biobased wegmeubilair. Deze proeftuin staat aan de Vale Waard langs de A348 bij Rheden. Gedeputeerde Klaas Ruitenberg opende het model door de laatste schroef van het middenpaneel vast te schroeven. De InfraWall bestaat uit biobased materialen en is opgebouwd uit losse onderdelen die makkelijk vervangbaar zijn. Daardoor is deze wand veel milieuvriendelijker dan bestaande producten van beton, staal en glas. De proefopstelling van de InfraWall in de biobased proeftuin heeft nog niet de functies om energie op te wekken en biodiversiteit te verbeteren. Deze proef is vooral bedoeld om de constructie en de biobased materialen te testen. 

Duurzame oplossingen 

Studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) maakten het ontwerp voor deze circulaire geluidswand in opdracht van provincie Gelderland. Ze wonnen hiermee de A348-duurzaamheidschallenge. Ze werkten samen met Sweco en De Verschilmakerij. Gedeputeerde Klaas Ruitenberg: 

Als provincie investeren we steeds meer in duurzame en circulaire innovaties voor de bouw en het onderhoud van onze wegen en kunstwerken. Dat daarin heel veel mogelijk is, laat deze Infrawall zien.

Andere voorbeelden zijn een circulaire fietsbrug (Nijkerk) en een strategie voor duurzame studentenmobiliteit in Arnhem en Velp. “Ik vind het extra bijzonder dat we dit soort projecten oppakken met studenten van de HAN. Mooi dat deze jonge generatie hun kennis kan inzetten voor een duurzame toekomst.”

Eerst testen, dan marktrijp maken 

Als provincie hebben we duurzaamheidsdoelen op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen, klimaatadaptatie en biodiversiteit. De InfraWall draagt hieraan bij.

Professionals van de toekomst

De HAN levert professionals van de toekomst en bedenkt oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. In de komende 2 jaar zal blijken hoe de biobased materialen van de InfraWall presteren in weer en wind.

Sjoerd Timmermans

Hoofddocent engineering HAN

Uit de testfase worden lessen getrokken om het concept mogelijk te verbeteren, zoals dat met alle innovaties gebeurt. Het toepassen van de InfraWall is niet alleen voor provincie Gelderland, maar interessant en beschikbaar voor alle wegbeheerders. Het is onze rol om duurzame innovaties aan te jagen en bij te dragen aan het testen van kansrijke innovaties. Na de testperiode wordt deze circulaire geluidswand zo snel mogelijk marktrijp gemaakt.

Actuele informatie over de InfraWall vindt u op onze webpagina.