Naast 16 agrariërs doet er ook een collectief van 9 agrariërs mee.
Initiatief bij de ondernemer
De ondernemingsplan-aanpak heeft als doel om veehouders die hun onderneming verder willen verduurzamen meer duidelijkheid en handelingsperspectief te bieden. De ondernemer blijft natuurlijk altijd zelf de regie behouden over de toekomst van zijn bedrijf. Maar wordt volop ondersteund door de partners in deze pilot: het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, provincie Gelderland, gemeenten Ede en Barneveld en waterschap Vallei en Veluwe.
Er wordt vanaf plan tot uitvoering meer als “een overheid” met de ondernemers gesproken over wat kan, oplossingen en eventuele obstakels. Een zaakbegeleider is het aanspreekpunt voor de ondernemers en begeleidt hen. Daarnaast is er een vergoeding voor het inhuren van een adviseur.
Gedeputeerde Harold Zoet: “De boer weet wat er op zijn bedrijf nodig is en wat het beste kan. Als overheid geven we ze de ruimte en ondersteuning bij hun plannen.”
Gelderse vallei
In de Gelderse Vallei is van oudsher veel intensieve veehouderij. Er zijn veel gemengde bedrijven en relatief veel kalverhouderijen en pluimveehouderijen. De Veluwe, het grootste Natura2000 gebied van Nederland, ligt op steenworp afstand. De opgave om natuur en landbouw weer beter in balans te brengen is daarom juist in dit gebied fors. De natuur lijdt onder verzuring en moet daarom hersteld en versterkt worden. In de pilot werken agrarisch ondernemers aan toekomstbestendige ondernemingsplannen die leiden tot een duurzame bedrijfsvoering. De ondernemers dragen zo bij aan een gebiedsgerichte opgave met een goede balans tussen natuur en landbouw.
De pilot wordt komend voorjaar afgerond en geëvalueerd. Dan blijkt of de beschreven werkwijze inderdaad resulteert in meer perspectief voor ondernemers om hun plannen uit te gaan voeren.
Meer informatie
Op deze website leest u meer over het ondernemingsplan.