Oproep ontlasten bomvolle, Gelderse stroomnet

Netbeheerders TenneT en Liander en provincie Gelderland maakten maatregelen bekend om Gelderlanders aankomende jaren van elektriciteit te blijven voorzien. Deze stappen zijn nodig omdat het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Netcongestie dus.
Gepubliceerd op: 12-juli-2024

Daarom wordt het stroomnet uitgebreid. Tegelijkertijd wordt er alles aan gedaan om het huidige elektriciteitsnetwerk slimmer te gebruiken.  

Deze situatie is ernstig. Zonder maatregelen raakt het elektriciteitsnetwerk in Gelderland, Utrecht en Flevoland de komende jaren overbelast. De netbeheerders willen dat voorkomen. Daarom plaatsten ze de afgelopen jaren nieuwe aanvragen voor elektriciteit van grote bedrijven/instellingen op een wachtlijst. Ook wind- of zonneparken staan al langdurig op een wachtlijst. Provincie Utrecht kondigde in april 2024 al maatregelen aan.  

Maatregelen met het meeste resultaat    

Er zijn 3 Gelderse maatregelen die het meeste resultaat opleveren:  

  • Hybride warmtepompen (gas/elektrisch) in plaats van alleen elektrisch. Daardoor ben je als inwoner niet alleen van stroom afhankelijk bij het verwarmen van een huis.  
  • Slimmere woningbouw: nieuwbouwwoningen die minder stroom gaan gebruiken, bijvoorbeeld doordat ze met een gezamelijk warmtenet verwarmd worden.  
  • Slim laden van elektrische voertuigen: laadpalen die tijdens grote drukte op het net langzamer of (wanneer nodig) niet laden.  
Portret Ans Mol

Ander bewustzijn

Met deze maatregelen gaan we hopelijk ongewenste situaties voorkomen. Want daar zetten we op in. Door nu te acteren kunnen inwoners, bedrijven en instellingen zo goed mogelijk blijven functioneren. Ondanks alle toenemende drukte op het elektriciteitsnetwerk. Een vergroot bewustzijn over het verantwoord omgaan met stroom, zal hier enorm aan bijdragen.

Ans Mol

Gedeputeerde provincie Gelderland en voorzitter van de Energy Board