Ontwerp-projectbesluit windpark Echteld Lienden vastgesteld

Op 27 augustus is het ontwerp-projectbesluit voor windpark Echteld Lienden vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het plan gaat over de bouw van 7 windturbines in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren. Vanaf 5 september ligt het ontwerp-projectbesluit met bijbehorende stukken 6 weken ter inzage.
Gepubliceerd op: 28-augustus-2024

Windpark Echteld Lienden 

Vattenfall N.V. heeft het initiatief genomen voor de bouw van nieuwe windturbines in gemeente Buren en de vervanging van bestaande windturbines in gemeente Neder-Betuwe. Er is een projectbesluit nodig voordat zij het windpark kunnen bouwen. En er moeten vergunningen en ontheffingen worden verleend. De locatie van het windpark is binnen de Regionale Energie Strategie van de Fruitdelta Rivierenland (de RES 1.0) aangewezen als locatie voor windenergie. Met dit project kunnen we voldoen aan de afspraken in het Klimaatakkoord, de RES 1.0 Rivierenland en de toenemende vraag naar elektriciteit.

Totstandkoming ontwerp-projectbesluit  

Op 23 januari 2024 stelden Gedeputeerde Staten het voorkeursalternatief van 7 windturbines vast. Daarna zijn we verdergegaan met de voorbereiding van het projectbesluit. Het projectbesluit is voorbereid door provincie Gelderland, samen met de initiatiefnemer Vattenfall. De gemeenten Neder-Betuwe en Buren zijn hierbij betrokken. Het projectbesluit geeft de kaders voor het plan, bevat vergunningen voor het bouwen, de natuur en het milieu en het omvat alle onderliggende onderzoeken, waaronder het milieueffectrapport. Door het projectbesluit kan het beoogde windpark met 7 windturbines gerealiseerd worden. Meer informatie over het ontwerp-projectbesluit en de bijbehorende stukken is te lezen op de pagina over Energiepark Echteld Lienden.

Reageren op het ontwerp-projectbesluit  

Van donderdag 5 september tot en met woensdag 16 oktober 2024 ligt het ontwerp-projectbesluit met de bijbehorende stukken ter inzage. Tijdens deze inspraakperiode kan iedereen reageren door een officiële zienswijze in te dienen. Dit kan digitaal, schriftelijk en mondeling. Meer informatie over de inspraakperiode staat op de pagina over Energiepark Echteld Lienden.

Uitleg over de plannen tijdens de inloopavond  

Op donderdag 19 september organiseren we een inloopavond over de plannen voor windpark Echteld Lienden. U kunt tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen in Dorpshuis De Hoge Hof, Voorstraat 10 in Echteld. Aan verschillende tafels informeren deskundigen u over het ontwerp-projectbesluit en de bijbehorende stukken. En er wordt uitgelegd hoe u hierop kunt reageren.  

Vervolg  

Alle zienswijzen worden bestudeerd en beantwoord in een zienswijzennota. Het bestuur van de provincie betrekt de inhoud van de zienswijzen bij de vaststelling van het definitieve projectbesluit. Indieners ontvangen bij bekendmaking van de definitieve besluiten de zienswijzennota, waarin staat wat er met hun zienswijze is gebeurd.