Nijmegen Herdenkt 80 jaar vrijheid

Begin 2024 trapten 6 gemeenten het programma ‘80 jaar Vrijheid’ af, in het Rijk van Nijmegen. De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ontvangen samen ruim € 448.000 van ons. Met dit bedrag organiseren de ze activiteiten die de geschiedenis levend houden.
Gepubliceerd op: 23-juli-2024

Foto: De muurschildering is gemaakt op de muur van de Lindenberg Cultuurhuis. Fotograaf: Studio Hartebeest. 

 

Persoonlijke verhalen

Het programma loopt van begin 2024 tot en met augustus 2025. Meer dan 40 organisaties verzorgen een reeks aan evenementen, workshops, lezingen, festivals en leerzame programma’s. Allemaal met de nadruk op het verhaal van 'Operatie Market Garden' en de persoonlijke ervaringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zo blijft de geschiedenis in leven. En zo is er ruimte voor ooggetuigen en hun nabestaanden om hun verhalen te delen. Dat vergroot ook het bewustzijn van het belang van vrijheid en de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Portret Peter Drenth

80 jaar vrijheid

Mooi om te zien dat gemeenten samen hun verleden oppakken én zichtbaar maken, 80 jaar nadat we bevrijd zijn. Zo wordt de verbinding gemaakt met nieuwe generaties. Want de vrijheid die we als vanzelfsprekend ervaren, daar moeten we eigenlijk elke dag weer opnieuw samen aan werken. Dit maakt vrijheid een werkwoord. En ieder jaar verdient het meer aandacht.

Peter Drenth

gedeputeerde Vrijheid Provincie Gelderland

Provincie Gelderland en de Tweede Wereldoorlog 

De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen achter in Gelderland. Van september 1944 tot en met mei 1945 was de provincie het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met ‘Operation Market Garden’ en eindigde met de Duitse overgave. Provincie Gelderland geeft naast geld, ook aandacht aan vrijheidsprojecten. Zo vergroten we het besef dat 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is. En dat het inzet vraagt van iedereen.