Nijmegen herdenkt 80 jaar vrijheid

Begin 2024 trapten 6 gemeenten het programma ’80 jaar Vrijheid’ af, in het Rijk van Nijmegen. De gemeenten: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen krijgen samen ruim € 448.000 van ons. Met dit bedrag organiseren ze activiteiten die de geschiedenis levend houden. Ook u bent van harte welkom.
Gepubliceerd op: 12-september-2024

Foto: De muurschildering is gemaakt op de muur van de Lindenberg Cultuurhuis. 
Fotograaf: Studio Hartebeest. 

 

Persoonlijke verhalen

Van begin 2024 tot en met augustus 2025 is er van alles te doen. Meer dan 40 organisaties verzorgen evenementen, workshops, lezingen, festivals en leerzame programma’s. Allemaal met de nadruk op het verhaal van 'Operatie Market Garden' en de persoonlijke ervaringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zo blijft de geschiedenis in leven. 
En zo is er ruimte voor ooggetuigen en hun nabestaanden om verhalen te delen. Dat vergroot ook het bewustzijn van het belang van vrijheid en de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

 

Veel te doen in het jubileumjaar  

In het Rijk van Nijmegen zijn allerlei evenementen te bezoeken. 
Hieronder lichten we enkele activiteiten en evenementen uit:

Ode aan de overgrootvader

Tijdens de ’Waalcrossing’ brengt een achterkleinzoon het identiteitsplaatje van zijn overgrootvader naar de overkant van de Waal. Deze overgrootvader was een geallieerde soldaat van de 82nd Airborne Division die ’de Oversteek’ waagde om Nijmegen en de Waalbrug te bevrijden en daarbij om het leven kwam.

Foto: Geallieerde soldaten die de oversteek wagen om Nijmegen en de Waalbrug te bevrijden in scène gezet. 

Fotograaf: Marcel Bahnen.

’De Niemanders’

Bij het ’Peace by Peace’-festival op het festivalterrein de Vasim in Nijmegen treden De Niemanders op. Dit is een groep zangers, muzikanten en verhalenvertellers die wonen in Nederlandse asielzoekerscentra. Samen brengen zij hun verhalen op muzikale wijze naar het podium.

Boekpresentatie ’Letters from Uncle Dave’

Op zondag 15 september is het Vrijheidsfestival in het Vrijheidsmuseum. Hier geeft Phil Rosenkranz een presentatie over zijn boek ’Letters from Uncle Dave’. In dit boek beschrijft hij zijn zoektocht naar zijn oom David Rosenkranz. Een parachutist die stierf tijdens de bevrijding van Gelderland vlak bij Groesbeek. Zijn lichaam is na 73 jaar teruggevonden. 

Sunset March XXL

Op zaterdag 21 september bent u van harte welkom om de Sunset March XXL mee te lopen. 
Ook gedeputeerde Peter Drenth loopt mee met deze eretocht over het grootste oorlogsmonument in Europa. Stadsbrug de Oversteek telt 48 lantaarns die tijdens zonsondergang één voor één aangaan. Dit als eerbetoon aan de geallieerde soldaten van de 82nd Airborne Division die ‘de oversteek’ hebben gewaagd, om Nijmegen en de Waalbrug te bevrijden en daarbij hun leven hebben opgeofferd.

Herdenkingen 

Op de Oosterhoutsedijk is een plechtige herdenking, op zaterdagmiddag 21 september om 13.30 uur bij het monument. We eren dan de inzet van Amerikaanse soldaten. Gedeputeerde Vreugdenhil en burgemeester Bruls zijn daarbij aanwezig. Daarnaast zijn er herdenkingen bij de Canadese militaire erebegraafplaats naast Groesbeek. De voornamelijk Britse gesneuvelde soldaten krijgen een gezicht met portretten bij de gedenkstenen van de militairen die hier begraven liggen, het zogenaamde ’Faces to Jonkerbos’

Programma en agenda 

Het hele programma van 80 jaar vrijheid in de regio Nijmegen staat op: vrijheidregionijmegen.nl en intonijmegen.com. Daarnaast staat op Gelderland in Vrijheid een agenda, met het overzicht van alle activiteiten in de 5 Gelderse regio’s. 

We hopen veel Gelderse, Nederlandse en buitenlandse bezoekers te verwelkomen tijdens de activiteiten van 80 jaar vrijheid in Gelderland. Dat de herdenkingen en de vieringen u op een positieve manier mogen raken, want vrijheid is niet vanzelfsprekend!