Behoud voor de toekomst
Gedeputeerde Peter Drenth: “Gelderland is rijk aan erfgoed: van kastelen en buitenhuizen tot kerken en industriële gebouwen. Ze zijn een onderdeel van onze geschiedenis en vertellen over waar wij vandaan komen. Door monumenten een nieuwe bestemming te geven, blijven monumenten beleefbaar en toegankelijk, en behouden voor de toekomst.
Uitkijkpunt
De watertoren bestaat nu uit een betonskelet en monumentale baksteenrand en krijgt een nieuwe bestemming met publieksgerichte functies. Onder de toren komt een restaurant. De toren zelf staat op het dak van de NYMA-fabriek waar ondernemers uit de maakindustrie zijn gevestigd. In de toren komen ruimtes voor workshops, vergaderingen, congressen en exposities. Ook is de toren straks een uitkijkpunt van 360 graden, met een panoramabar. Architectenbureau Eek & Dekkers is verantwoordelijk voor het ontwerp.
Voorbeeldproject restauratie en herbestemming
De NYMA watertoren is een voorbeeldproject van een restauratie met herbestemming van een monument waarbij duurzaamheid en beleefbaarheid centraal staat. Het project kost in totaal meer dan € 2 miljoen. Vanuit de subsidieregeling functioneel erfgoed stellen we € 500.000 beschikbaar. Ook de gemeente Nijmegen draagt bij. Voor dit project verstrekt het Nationaal Restauratiefonds een lening vanuit het Gelders monumentenfonds. De watertoren maakt deel uit van het veel grotere NYMA-complex. Eerder heeft de provincie al vanuit de subsidieregeling Steengoed Benutten bijgedragen aan de ontwikkeling van het NYMA-terrein.