Nieuwe scriptieprijs rondom netcongestie en woningbouw

Hoe voorkomen we dat woningbouw door netcongestie stil komt te liggen? We zoeken kennis, inzichten en oplossingen die hierbij helpen. Daarom organiseren we na de zomer een scriptieprijs. Doe jij een afstudeeronderzoek dat hieraan kan bijdragen? Dan zoeken we jou!
Gepubliceerd op: 6-juni-2024

Wonen (z)onder spanning 

Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening, kondigde op 6 juni 2024 aan dat we samen met netbeheerder Alliander en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) deze scriptieprijs gaan organiseren. Hij deed dit tijdens de bijeenkomst Wonen (z)onder spanning. We gaan op zoek naar de beste scripties die bijdragen aan oplossingsrichtingen voor de combinatie netcongestie en woningbouw.  

Portret Dirk Vreugdenhil

We kunnen het probleem van netcongestie en woningbouw niet alleen en binnen het provinciehuis oplossen.

Daar hebben we elkaar voor nodig. Hoe mooi is het als je als student tijdens je studie niet alleen investeert in jezelf, maar ook direct in het verder helpen van de samenleving en maatschappij? Daar gaat deze scriptieprijs over.

Dirk Vreugdenhil

gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening

Nieuwe inzichten en toekomstige oplossingen 

In Nederland bereiken we de grenzen van de netcapaciteit van ons elektriciteitsnetwerk. Dit leidt tot netcongestie: een file op ons net. De uitbreiding van het net kost veel tijd. In de tussentijd staan projecten, zoals woningbouw, onder druk. Het is dan niet meer vanzelfsprekend dat woningbouw doorgaat. Daarom is het belangrijk dat we in Gelderland maximaal ruimte vinden om het elektriciteitsnet zo min mogelijk te belasten.  

Welke oplossingen zijn er om netcongestie te beperken? Zodat we toch woningen kunnen blijven bouwen, op zowel korte als lange termijn? Hiervoor brengen we zoveel mogelijk ideeën, oplossingen en mensen samen. Een scriptieprijs is één van de manieren die we hiervoor inzetten. Zodat we tot nieuwe inzichten en toekomstige oplossingen komen die we nu nog niet voor mogelijk houden. Of net dat zetje kunnen geven om woningbouwprojecten wel verder te brengen.  

Na de zomer opent de scriptieprijs voor inschrijving. Houd onze website en (sociale media-) kanalen in de gaten voor meer informatie.