Nieuwe borden langs Gelderse wegen voor UNESCO werelderfgoederen

Langs de Gelderse rijkswegen en provinciale wegen staan vanaf deze week nieuwe ANWB borden voor de Neder-Germaanse Limes en de Nieuwe Hollandse waterlinie. In Gelderland zijn er 5 nieuwe borden langs de A12, de A15, de A2 en de N322.
Gepubliceerd op: 11-december-2023

Uitnodiging aan reizigers 

De Neder-Germaanse Limes, grens van het Romeinse Rijk, en de Hollandse Waterlinies zijn sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is onderdeel van de Hollandse Waterlinies. De nieuwe toeristische verkeersborden staan in de regio’s waar de Limes en de Hollandse Waterlinies liggen.

Trots op ons erfgoed

De borden zijn een uitnodiging aan reizigers om deze unieke werelderfgoederen te bezoeken. We zijn ongelooflijk trots dat we 2 Unesco werelderfgoederen in Gelderland hebben. En dat delen we graag met onze inwoners, en natuurlijk iedere reiziger die door onze mooi provincie rijdt. De borden helpen ons om iedereen te wijzen op deze unieke historische plaatsen, waar ze verhalen kunnen ophalen over de geschiedenis van Gelderland.

Peter Drenth

Gedeputeerde

ANWB-borden

Uniek verhaal 

De Neder-Germaanse Limes en de Hollandse Waterlinies vertellen het unieke verhaal over de geschiedenis van ons land. Een geschiedenis van natuur, cultuur, bouwwerken, archeologie en watermanagementsystemen. Het verhaal van de Neder-Germaanse Limes gaat ongeveer 2000 jaar terug in de tijd, terwijl de start van de bouw van de Hollandse Waterlinies ongeveer 200 jaar geleden terug pas is begonnen.

Sporen van de Limes en de Linies 

In Gelderland vind je sporen van de Limes in bijvoorbeeld Arnhem, Elst en in Nijmegen. In het Arnhemse stadsdeel Meinerswijk ligt het enige Gelderse Limesfort dat ook archeologisch is aangetoond. Onder de vloer van de Grote Kerk in Elst bevinden zich de fundamenten van twee opvolgende Romeinse tempels uit de eerste eeuw na Christus. Eén van die tempels behoorde tot de grootste in zijn soort in het noordwestelijk deel van het Romeinse rijk. En er is het aquaduct tussen Berg en Dal en Nijmegen. Fort Pannerden, het Geofort in Herwijnen, Fort Vuren, Fort Everdingen en Fort Asperen zijn de Gelderse forten die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinies. Ook Slot Loevestein, Batterij Poederoijen en het Inundatiekanaal in Tiel zijn hier onderdeel van.

Erfgoed is onderdeel van landschap, cultuur en identiteit 

Beide werelderfgoederen zijn nog steeds goed zichtbaar en te beleven: op de vele en verschillende locaties van de Waterlinieforten en Romeinse legerkampen is van alles te ontdekken en te zien. Zo leveren de werelderfgoederen een bijdrage aan een aantrekkelijke leefomgeving die iedereen op eigen manier kan ontdekken en beleven. Gedeputeerde Peter Drenth: “Erfgoed is een onderdeel van ons landschap, en van onze cultuur en identiteit. Ik zou graag zien dat de Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook echt vaste waarden worden voor toeristen die Nederland of Gelderland bezoeken. Zover zijn we nog niet, maar deze borden helpen ons zeker verder op weg".

Pact van Loevestein 

De borden voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Loevestein, Hollandse Waterlinies en het Sitebureau Hollandse Waterlinies. Het Pact van Loevestein is een regionale samenwerking tussen Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinies.  

Locatie van de borden

Hollandse Waterlinies 

  • Provincie Noord-Holland: 6 borden Hollandse Waterlinies en 2 borden met gecombineerd ontwerp Beemster + Waterlinies 
  • Provincie Utrecht: 5 borden Hollandse Waterlinies en 1 bord met gecombineerd ontwerp Limes + Waterlinies 
  • Provincie Noord-Brabant: 4 borden Hollandse Waterlinies (A27 en N267) 
  • Provincie Gelderland: 3 borden Hollandse Waterlinies 
  • A2- links- 80.4 (nieuw bord van 3750 x 2700mm wordt geplaatst in de nacht van 5/6 december 
  • N322 – Rechts - 15.550 (bord 1050 x 1500mm.  Wordt vervangen op 8 december) 
  • N322 – Links – 16.8 (bord 1050 x 1500mm. Wordt vervangen op 8 december)

Neder-Germaanse Limes 

  • Provincie Zuid- Holland: 2 borden (locaties zijn nog niet bekend) 
  • Provincie Utrecht: 1 bord en het gecombineerde bord Limes + Waterlinies 
  • Provincie Gelderland: 2 borden 
  • A12 – Links – 145.9 (plaatsing staan gepland in week 49/ 4-8 december) 
  • A15- Rechts – 157.8 (plaatsing staan gepland in week 49/ 4-8 december)