Nieuwe aansluiting H2O/Wezep A28 (N308) klaar

Op woensdag 10 juli 2024 is de nieuwe aansluiting van Wezep en bedrijvenpark H2O op de A28 (N308) feestelijk afgerond. We droegen de nieuwe weg symbolisch over aan gemeente Oldebroek. Door de directe aansluiting op de A28 verbeteren de leefbaarheid in de kern van Wezep en de bereikbaarheid van bedrijvenpark H2O.
Gepubliceerd op: 10-juli-2024

Feestelijke overdracht

De nieuwe weg is al sinds 20 april 2024 open voor alle verkeer. De feestelijke afronding vond daarom plaats op het bedrijventerreinen, met zicht op de nieuwe viaducten over de A28. Na de opening door gedeputeerde Klaas Ruitenberg volgde er een interview met alle projectpartners. Directeur Piet Tulner (bedrijvenpark H2O) keek samen met wethouder Ben Engberts (gemeente Oldebroek), directeur netwerkmanagement Mathijs van Stralen (Rijkswaterstaat) en projectmanager Ben van Ginkel (provincie Gelderland) terug op dit complexe, meerjarige project. Gedeputeerde Ruitenberg droeg met een grote sleutel het project symbolisch over aan de burgemeester van Oldebroek Tanja Haseloop-Amsing. Samen onthulden ze ook het bord met daarop een luchtfoto van de nieuwe aansluiting die al volop wordt gebruikt door het verkeer.

Hoe het begon

De gemeenten Oldebroek, Hattem en Heerde beheren via de Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. het bedrijvenpark H2O. 

Het bedrijvenpark moest beter bereikbaar worden en de verkeersveiligheid in het dorp Wezep moest verbeteren. Daarom stelde de gemeenteraad van Oldebroek in september 2018 het bestemmingsplan ‘Aansluiting A28’ vast. Op 14 maart 2019 tekenden provincie Gelderland, de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek, Rijkswaterstaat en Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van de aansluiting Wezep/bedrijventerrein H2O op de A28. Provincie Gelderland leidde het project.

Verbetering bereikbaarheid en verkeersveiligheid 

Het is druk op de weg en de komende jaren neemt het verkeer alleen maar toe. Een goede doorstroming van het verkeer is belangrijk voor de economie. Met de nieuwe aansluiting op de A28, ter hoogte van de Voskuilerdijk, komt het vrachtverkeer direct op bedrijventerrein H2O terecht. Dit helpt bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark aan de zuidkant van de A28. Tegelijkertijd rijdt er veel minder verkeer door Wezep en neemt de verkeersdrukte op de Zuiderzeestraatweg en Rondweg in Wezep af. Met dit project verbeteren ook de luchtkwaliteit, de veiligheid (vooral voor fietsers) en de leefbaarheid in de regio Wezep.