Natuurbeheerplan 2025 vastgesteld

Op 2 september 2024 zijn het Natuurbeheerplan 2025, de bijbehorende kaarten en de reactienota vastgesteld. Het Natuurbeheerplan geeft aan waar subsidie voor het behoud en de ontwikkeling van (agrarische) natuur mogelijk is.
Gepubliceerd op: 3-september-2024

Reacties op ontwerp-beheerplan

In april 2024 zijn namens Gedeputeerde Staten (GS) het ontwerp-Natuurbeheerplan 2025 en de kaarten vastgesteld. Dit vastgestelde ontwerpplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Hierop zijn verschillende reacties (zienswijzen) ingediend. Deze hebben geleid tot aanpassing van het Natuurbeheerplan en van de kaarten. In de reactienota staan de reacties van GS op deze zienswijzen.

Bekijk het vastgestelde Natuurbeheerplan 2025 en de vastgestelde reactienota.

Beroep 

Bent u het niet eens met het definitief vastgestelde plan, dan kunt u vanaf 9 september 2024 een beroepschrift indienen bij de rechtbank Gelderland. Vanaf die datum staat de bekendmaking in het Provinciaal blad. Hier leest u ook meer over het indienen van een beroepschrift.

Gelders Natuurnetwerk  

De Gelderse natuur wordt versterkt door de aanleg van nieuwe natuur en het beheer van bestaande natuur. Het netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden noemen we het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Het Natuurbeheerplan geeft een beeld van bestaande en nieuw te ontwikkelen natuur in dit Gelders Natuurnetwerk en de leefgebieden met agrarisch natuurbeheer daarbuiten. Op de kaart van het Natuurbeheerplan staat precies waar welke natuur gewenst is en waaraan wij willen bijdragen met het geven van subsidies.

Subsidies op basis van Natuurbeheerplan  

Subsidie voor agrarisch natuurbeheer buiten het Gelders Natuurnetwerk wordt georganiseerd door de 3 agrarische collectieven. Subsidie aanvragen is ook mogelijk voor organisaties en particulieren die natuur aanleggen of in stand houden. Op voorwaarde dat het terrein binnen het Gelders Natuurnetwerk ligt.

De aanvraagperiode voor subsidie natuur- en landschapsbeheer (SNL) staat jaarlijks open van 15 november tot en met 31 december en maken we bekend in het Provinciaal blad.   

Lees meer over het Natuurbeheerplan en subsidies voor natuur op de webpagina Natuurbeheerplan