Minister Mona Keijzer op werkbezoek in Apeldoorn

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer was maandag 7 oktober op werkbezoek in Apeldoorn. De minister werd bijgepraat over de woonopgave in de provincie Gelderland en wat ervoor nodig is om 104.000 woningen te bouwen in 2030.
Gepubliceerd op: 8-oktober-2024

Tijdens een wandeling door Apeldoorn bezocht de minister verschillende bouwprojecten.

Groeien en bouwen 

De Stedendriehoek biedt kansen voor woningbouw. Zo bouwt Apeldoorn de komende jaren 9.000 woningen, om te voldoen aan de grote vraag naar huizen. Het bouwen van woningen is een onderdeel van de woondeals die wij hebben gemaakt met het Rijk. Tijdens het werkbezoek vertelden gedeputeerden Dirk Vreugdenhil en Ans Mol de minister nog meer over de afspraken om 104.000 woningen te bouwen in 2030.  

Randvoorwaarden  

Ook bespraken zij wat er precies nodig is om die woningen te bouwen. Zo is er stikstofruimte nodig en voldoende stroom om huizen aan te sluiten. Woningbouw is duur. Voor de bouw van betaalbare woningen is geld van de overheid nodig. En meer woonambtenaren om plannen te maken en vergunningen te verlenen. De woningen moeten bereikbaar zijn en vragen investeringen in OV en wegen.  

Nieuwbouw De Molen 

Tijdens de wandeling was er aandacht voor meerdere bouwprojecten. Minister Keijzer sprak onder andere met 1 van de toekomstige bewoners van het project De Molen. Dat is een nieuwbouwproject waar 32 sociale huurwoningen worden gebouwd. De woningen worden allemaal gasloos en energieneutraal.  

Verstedelijkingstrategie

Voor de uitwerking van de woningdoelen in de Stedendriehoek willen wij een verstedelijkingstrategie opstellen met het Rijk en de regio. Hierover moeten dit najaar afspraken worden gemaakt in het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving.  

Portret Dirk Vreugdenhil

Minister Keijzer heeft gezien dat Gelderland kansen biedt om meer woningen te bouwen.

Minister Keijzer heeft gezien dat Gelderland kansen biedt om meer woningen te bouwen. We staan in de startblokken, maar we kunnen het niet alleen. We hebben stroom, stikstofruimte, OV en wegen nodig. Als het Rijk investeert in deze randvoorwaarden gaan we de Gelderse woondoelen halen

Dirk Vreugdenhil

gedeputeerde

Gelderse Woonmaand: straatje erbij? Gewoon doen!

Kom tussen 17 oktober en 13 november 2024 tijdens de Gelderse Woonmaand naar de tijdelijke woonstraat in Wageningen. Een maand lang activiteiten, inspiratie, belevenissen en kennis uitwisselen op een unieke plek met als doel: versnellen van de woningbouw, leegstand voorkomen en bestaande (woon-)gebouwen beter benutten.